"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 789 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 24/04/2008
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Станишев укрепи "паралелната" власт, защото е част от нея


Олигархията пак разигра приказката за добрия премиер и неговото лошо обкръжение

Магдалена ТАШЕВА

 Вече година манипулаторите на българина обясняват ставащото в България с изтърканата приказка за добрия премиер и неговото лошо обкръжение. Затова не е чудно, че поредният опит на Сергей Станишев да излъже и България, и ЕС, като симулира отдалечаване от мафиотските си практики, предизвиква повсеместно огорчение. Нали беше обещал, че с ремонта на кабинета си ще ликвидира "паралелната власт" в България, защо замени един мафиот с друг, питат в недоумение уж независими политолози.
А по какво херсонското протеже на геополитическите сили, които бавно и методично ни унищожават, се различава от останалите мафиоти в кабинета си? Забравихме ли, че в деня на оставката на Румен Петков премиерът беше уредил да го снимат как засвидетелства благоразположението си на турската мафиотска фирма Мапа-Ченгиз, в която българските и европейски данъкоплатци наляха над 150 милиона евро чрез фалшифицирани конкурси и процедури? С посещението си на един от нейните обекти - строежът на магистрала "Люлин", Станишев даде знак на своите външни кукловоди, че предстоящите промени ще бъдат камуфлажни и няма да нарушат интересите им в България. 
Колкото до лъжата за някаква "война" на премиера с Румен Петков, Р.Овч и Първанов, тя има банално обяснение. От времето на Солон всяка олигархия се спасява от народния гняв, като се раздели на "добри" и "лоши". Така пороците на системата биват омаловажени до пороци на отделни лица, а системата излиза чиста и продължава да функционира, мачкайки тълпата като валяк.
Колко пъти участвахме в този мач и още не можем да изтрезнеем? Играхме им играта и през 1990, и през януари 1997, и през 2001- ва. И сега сме много учудени, че Станишев е назначил още "хора на Първанов" в кабинета си, Глъвъта ще бъде почтен депутат, а нали уж враждуваха помежду си. 
Хайде да започнем от самото начало. Сегашният премиер има три особености, които го правят идеален координатор на интересите на олигархическите кланове у нас.
Първо, Сергей Станишев е неграмотен за работата, която министри и министър-председатели по света вършат. Той няма и един ден опит в управлението на каквото и да било. Не би могъл да се оправи дори с домакинството на едно тричленно семейство, защото дори такова не е управлявал. И ако не е невменяем, той си дава сметка за това. Затова неговите кукловоди се мъчат да представят некадърността му като младежка неопитност. Говори се за "младия лидер на БСП". Всъщност, Станишев отдавна не е млад. На 42 години повечето от българите сме отгледали деца - студенти и гимназисти, а някои минаваме и в категорията "баба и дядо".

 Второ, Станишев не може да каже две думи на кръст. Опериран по рождение от всякаква харизма, лидерът на БСП ни може, ни смее да изрази свое становище по никакви въпроси, да не говорим за интерпретация на проблем, казус, събитие. Този дефицит соцлидерът прикрива със заучени клишета. Примерно на 12 април м.г. бе запитан как смята да реши проблема със заплатите на стачкуващите железничари. "Въпросът е наистина комплексен. Ще го разглеждаме цялостно, ще прилагаме диференциран подход", отвърна Станишев.
Дотук стигат способностите на Момчето да намира и прилага решения. (По-възрастните сигурно ще си спомнят, че преди 25-30 години  БKП издигна лозунг "за комплексния, диференциран подход", който висеше по коридорите на учрежденията. Което показва откъде Станишев го е прочел и запомнил.)
Поради щампосаната си, безсолна реч премиерът не е в състояние да задържи вниманието и на най-непретенциозната аудитория, което от антични времена до днес инвалидизира всеки политик. Неслучайно древните са учили риторика.
Трето, Станишев няма елементарна мотивация да служи на България, нито да й бъде лоялен. Той не е българин. Той принадлежи на един етнос, който през последните 20 години демонстрира открито дивата си омраза към славянството и православното християнство.
Сергей Дмитриевич е взел българско гражданство едва през 1996 г., защото до 30 годишната си възраст не е имал и намерение да свързва живота си с България. Просто през 1996 г. една част от мафията - крилото на "червените мобифони", беше вече източило предприятията и банките. Стана ясно, че ако искат да оцелеят, трябва да насочат гнева на ограбените българи към премиера Жан Виденов, пък те да се измъкнат сухи. Издърпването на Сивушко Станишев на партийния връх беше част от тази сделка - БСП реши, че щом е хвърлила България в лихварските мрежи на Световната банка и МВФ, си е заслужила международната легитимация чрез приемане в Социнтернационала. А интернационалите, не само социалистическият, много харесват назначения като Станишевото.
През юни 2005 г., в резултат от наливането на над 100 милиона лева черни пари (по оценка на икономисти, публикувана във в. "Сега"), с част от които бяха купени редакциите на 7-8 вестника и 3 ефирни телевизии, при  безогледно пазаруване на цигански гласове, внос на мохамедани от Турция, грубо фалшифициране на избирателните протоколи и благодарение на тоталното безразличие към съдбата на България, демонстрирано от половината български избиратели, които не отидоха до урните, БСП спечели 31% (82 депутата), НДСВ - 19.9% (53 депутата), а на ДПС присъдиха 12.8% (34 депутата). Съставът на правителството бе разпределен според броя на депутатите на първите три партии, т.е. по формулата 82:53:34, известна в закръгления си вид като 8:5:3. Изпълнителната власт бе надробена на десетки ненужни и измислени институции, ведомства, агенции, за да може Станишев да сложи турци във всеки един сектор - а не заради логиката на развитие на икономиката, културата, социалната сфера в България. Така България стана единствената европейска страна, в която има министерство на бедствията и авариите.

 Като лидер на БСП и кандидат-премиер, Станишев няма как да не е бил пряк участник в изборните престъпления и машинации у нас. Tой е съвсем наясно, че кабинетът му е гласуван с купуване на депутати. Наясно е бил, че има много други, които за разлика от него знаят как се управлява, но на властовия връх в България ще бъде чучнат именно той. Защото нито този фиктивен премиер, нито неговите кукловоди имат интерес във властта да попаднат почтени и компетентни хора, които ще управляват в интерес на българите.
Станишев има много по-силни лични и идеологически мотиви да изиграе успешно ролята си. Поради което с помощта на симулативни промени ще си изкара мандата и после ще кацне на добре платена служба в някой интернационал. А за нас ще остане възбудата, че сме гледали поредния мач между "добрите" и "лошите" в олигархията.

У нас · АТАКА поведе битка срещу менте-такситата в Добрич
· Торнадо остави без дом 350 семейства в Разградско и Русенско

По света · Дания прави референдум за излизане от Евросъюза
· Хилари се върна в играта с победа в Пенсилвания

Коментари · Станишев укрепи "паралелната" власт, защото е част от нея

Икономика · Зъболекари източват пари от децата в Кърджали