"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 792 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 29/04/2008
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
АТАКА качва доверие, ДПС се срива


Всеки трети е с негативни впечатления от структурните промени в правителството

АТАКА е трета политическа сила с 5,3 % одобрение след ГЕРБ - 25,7 %, и БСП - 16,3%. Това сочи последното проучване за април на "Алфа Рисърч", представено по Нова тв от социолога Станислав Стоянов. С 4,4 % ДПС минава линията на границата за влизане в Народното събрание. СДС с 2,8 % и НДСВ  с 1,6 % остават твърдо зад борда в един следващ парламент, ако изборите са през април 2008-а.
Направен е пробив в отношението на социолозите към партия АТАКА - най-сетне те признаха за факт отдавна съществуващ процес - националистите активно набират преднина от месеци насам и постепенно изпревариха Движението за права и свободи. Сред специалистите е добре известно "изкуственото напомпване" на процентите на одобрение на БСП, така че въпрос на време е експeртите да признаят и следващия неоспорим факт: АТАКА се очертава като втора политическа сила в България към момента след ГЕРБ.
Всеки трети от допитаните от "Алфа Рисърч" е с негативни впечатления от структурните промени в правителството, които бяха извършени около Великден, твърдят социолозите. Според тях по-интересен е делът от 38 процента на тези, които не бързат да дадат мнението си по последните новоназначения. Това добре кореспондира с обществените очаквания да се извършват промени, но в същото време и с лекия скептицизъм доколко една година преди края на мандата на тройната коалиция тези рокади ще доведат и до съществени промени в политиката. Недоверието обяснява и преобладаващото отрицателно мнение към новия кабинет на Станишев - 45 %, срещу 15% от българите, застанали твърдо зад новите министри. Факт е, че 64% от българите очакват радикални промени и като цяло отрицателното отношение към управляващите продължава да доминира. Въпреки това бихме могли да наречем тази ситуация "глътка въздух", а не великденско възкресяване на кабинета, поясняват от "Алфа Рисърч".
Измененията в кабинета карат само 16% да променят мнението си на кого да дадат своя глас. Което води до там, че картината на вота се запазва относително стабилна с тази, която наблюдаваме през последните един-два месеца, заключават социолозите. Очаква се сложен парламент, обобщава Станислав Стоянов. Човек би се запитал как да направим кабинет при четири сигурни засега партии, които биха влезли към днешна дата в Народното събрание, но да не забравяме, че април не е времето за изборите. Кампанията стартира сякаш малко рано, заключава социологът.
Единствено АТАКА запазва процентът на одобрение, сочи сравнителното проучване на "Алфа Рисърч" за март и април. За същото време ГЕРБ и БСП са получили с около един процент по-ниско одобрение, докато доверието към ДПС се е сринало от 6,1% на 4,4%.

У нас · Берлин пак се гаври с Баташкото клане
· АТАКА качва доверие, ДПС се срива

По света · Безпрецедентен скок в цените на храните и горивата
· Австрия в шок заради баща, държал дъщеря си в плен

Коментари · Да си върнем Първи май!

Икономика · Фонд "Земеделие" тайно спря субсидии за фермери