"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 802 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 16/05/2008
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Валентин Касабов, общински съветник от АТАКА в Община Бургас: Доган ламти за свой архипелаг по Черноморието ни


АТАКА ще търси възмездие от грабителите, когато дойде на власт

Адрияна Никифорова

 Валентин Касабов е роден на 6 февруари 1958 г. в Бургас. Завършил е българска филология във Великотърновския университет, работил е в много вестници като кореспондент, основател е на първия опозиционен вестник "Бряг" и е негов главен редактор от 1990 г. Работил е в Рент ТВ, в момента е водещ на предаването "Паралакс" в телевизия СКАТ. На отминалите избори за местна власт бе избран за общински съветник от листата на АТАКА в Бургас. Женен, с едно дете.

- Г-н Касабов, управляващите от тройната коалиция приеха преди ден на комисия промени в Закона за концесиите, с които дават право на частници да си строят острови в морето. Вие като общински съветник в Бургас как ще коментирате това решение?
- Това е поредната демонстрация на наглост на управляващите, които като за последно се опитват да заграбят територии и от морето дори. Защото е ясно, че концесията много трудно може после да бъде развалена. Още повече, че договорите се сключват така, че при разтрогването им държавата трябва да плаща милиони левове обезщетение. Това е ярка демонстрация на поредната лакомия на тройната коалиция и тяхното безобразие.
- Същият закон предвижда срокът на концесия на плажовете да се увеличи от досегашните 10 години на 20. Чии интереси обслужва промяната?
- Ясно е чии интереси - които в момента управляват - техните групировки, клики и т.н. Т.е. Черноморието ще бъде подвластно на една шепа хора, които в следващите 20 години да се чувстват господари на бреговата линия и обикновеният българин на практика няма да има достъп до плажовете, което вече е факт. Свидетели сме на безразборно строителство по цялото Черноморие, най-вече на плажни ивици, купени на безценица от земеделското министерство. Имаме скандални заменки, които са представени на приближени хора от сегашната тройна коалиция. Огромни бетонни бункери опасват цялото Южно Черноморие и достъпът до плажната ивица е силно ограничен. Откраднаха и морето на обикновения българин.
- По времето на бившия земеделски министър от ДПС Мехмед Дикме са продадени няколко декара земя на къмпинг "Веселие". Сега там е започнал строеж - знаете ли какво се случва с този терен?
- Този терен е актуван като земеделска земя, говорим за плажна ивица, подарена на фирма за 80 000 лева. В момента там се строи огромна сграда, която най-вероятно ще бъде хотел и апартаменти за продажба. Това, което се говори и се знае в Созопол е, че зад въпросната заменка стои един политик с прякор Ментата. Името му стана нарицателно още по време на управлението на Костов с низ от скандални далавери и още тогава той беше обявен от бургазлии за персона нон грата. Това е част от престъпната политическа олигархия, която в България вирее и си пълни джобовете.
Сигурен съм, че ще бъдем свидетели до края на мандата как тройната коалиция ударно и за последно ще приема безумни закони, които да обслужват нейните кръгове с цел окончателното доразграбване на България.
- Имате ли информация за други апетитни терени по Черноморието, които хора на ДПС са взели и строят там палати? Говори се, че Ахмед Доган си строял луксозна вила на брега на морето в местността Германката край Созопол.
- Да припомним за огромното селище над Златна рибка "Света Марина", построен от заместничката на Доган Емел Етем. Апетитите на Доган към остров "Света Анастасия". Усилено се говори, че остров "Св. Кирик" е обещан на приближени фирми на Доган. До остров "Св. Кирик" на 200 м е остров "Св. Иван", което означава, че и той ще влезе в голямото гърло на ДПС. Явно Доган иска да има свой архипелаг. 
На нос Аким до Черноморец Доган преди година и половина е кацнал с хеликоптер и е оглеждал терена. Няма кътче по нашето Черноморие, където мръсните ръце на цялата тази депесарска пасмина да не са докоснали и заграбили свещената българска земя.
В местността Германката има вила на самия бряг на култово място по Южното Черноморие. Странното е, че вилата е в типично ориенталски стил, с ориенталски плочки, с миндерлъци и според рибари там няколко пъти в тази строяща се сграда е идвал Доган, който недвусмислено посочва, че тя е или негова или на подставено лице. Интересното е, че пред самата вила са направени тераси, терасирано е мястото, достъп до брега няма да има, а брегът и скалите са изключително държавна собственост. Безобразията по Южното Черноморие са очевидни. Оставени са умишлено вратички в закона, които позволяват абсурдното строителство там.
Аз мисля, че догодина, когато АТАКА влезе във властта, много силно ще поставим всички на мястото им.
- Как общината може да се справи с незаконното строителство по морето?
- Много трудно е общината да се справи с незаконното строителство по морето, да не кажа, че изобщо няма да може. Защото незаконните строежи са в ръцете и правомощията на Районната "Дирекция по национален строителен контрол", която решава. Общината може да се справи единствено с временните преместваеми обекти. Това не е проблем толкова на общините, защото се решава от държавата. Няма ясно изградени правила, а и никой не спазва законите.
- Какви мерки ще предприеме Бургаският общински съвет, за да се изпълни временната забрана за строителство по време на туристическия сезон?
- Общината ще предприеме мерки и ще събори временните постройки. Ще премахнем и незаконното гето. Масивните постройки обаче не зависят от местната власт. ДНСК трябва да се произнесе за тях.
- Има много корупционни апетити към община Бургас, как ще спревите с тях?
- В момента АТАКА е ясният изразител и стожер на интересите на бургазлии. Общинските съветници от АТАКА са ясният гарант, че в Бургас няма да се сключат корупционни сделки, на каквито бяхме свидетели. Има подобни опити за този вид сделки, но ние като общински съветници много бързо надушваме амбициите на определен кръг хора, които желаят да заобиколят законите.
АТАКА е на мястото си и зорко следи всяко едно действие както на общинските съветници, така и на общинската администрация и кмета. В този смисъл ще бъде много трудно, на когото и да било, да прокара или да се опита да направи нечистоплътна сделка зад гърба ни, защото ще бъде хванат и разобличен.
АТАКА успя да разобличи две скандални сделки на един от приближените хора на Йордан Цонев и на ДПС общинския съветник Георги Иванов. Човекът се беше засилил да спечели чрез една такава сделка около 20 милиона евро, но ние я спряхме.
С Докладна записка на националистите беше приет арменския геноцид на 24 април като официална дата за отбелязване в календара на Община Бургас. Освен това патриотите бяха тези, които инициираха референдума за петролопровода Бургас-Александруполис и го осъществиха. Въобще АТАКА се явява пречка за много хора с нечистоплътни интереси.
Всички ние ще бъдем свидетели на огромно ограбване на България, обезкостяването на България от хайка негодници, които ни управляват в момента. Това, на което бяхме свидетели през оставащата една година до края на мандата, ще бъде повторено, само че в драстични размери. Но аз съм оптимист и мисля, че когато АТАКА дойде на власт, ще раздаде възмездие за стореното зло и ще търси персонално възмездие от досегашните политици.

У нас · Станишев урежда Ковачки, Черепа и свинаря на Гоце с магистрала "Тракия"
· Р. Петков с незаконна охрана, страхувал се от Сидеров

По света · Русия, Индия и Китай искат нови преговори за Косово
· Сръбски националист става кмет на Белград

Коментари · Паниката в кабинета се превръща в параноя

Икономика · Хлябът скача на 1.40 лв., бил прекалено евтин