"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 804 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 19/05/2008
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Юристът Иван Веселинов, бивш кандидат за кмет на Берковица, подкрепен от АТАКА: АТАКА единствена се опълчи срещу циганските прес

Заприн Караминов

Иван Веселинов е роден на 18 април 1961 г. в град Бухово. Завършил е право в Софийски университет, 6 години е работил като следовател към МВР-Монтана преди да започне адвокатската си практика. Специалист е по търговско и наказателно право. Председател е на мотоклуба в Берковица. Макар че беше подкрепен от АТАКА и всички десни партии на балотажа на кметските избори в Берковица през ноември 2007 г., той не успя да спечели, заради тиражираната лъжлива листовка в ромския кв. Раковица, провикараща расова омраза и приканваща циганите да гласуват за другия кандидат-кмет Милчо Доцов.

- Г-н Веселинов, защо твърдите, че разпространената провокативна листовка сред ромите в Берковица е изиграла решаващо значение за вашата загуба на балотажа за кметския пост през ноември м.г.?
- Нямам нищо против ромското население,но всички сме наясно, че образователното им ниво е доста ниско, и те станаха жертва на една елементарна лъжа. Разпространението на  скандалната листовка, която по-образованите хора ще възприемат в истинския й смисъл - като провокация, при тях изигра решаваща роля при вота, защото циганите не могат да видят разликата между истинската идеология на партия АТАКА и лъжите, което се разпространяват от някои медии, включително и изразеното в листовката. Много хора от ромския кв. Раковица в Берковица приеха тази закана да бъдат направени на сапун като абсолютно обективна и изпълнима. При срещите си с населението на квартала същите хора споделяха с мен, че действително се чувстват заплашени.
- Преди тиражирането на тази лъжа имало ли е проблеми или някакво напрежение у ромите?
- Никога не е имало проблеми! Аз съм провел десетки срещи с тези хора и имахме набелязани стъпки как да помогнем на квартала във всякакво отношение, ако стана кмет. Напрежението се появи именно с листовката и това пролича при гласуването на втория тур, като разликата между първия и втория беше доста значителна - около 500 гласа отлив от моите гласове и качване на вота на противника Милчо Доцов.
- Вие казахте, че сте запознат с идеологията на АТАКА, след като сте подкрепен от нея за кметските избори. В нея да ви е направило впечатление или намек за някакви действия или мерки срещу ромите в България?
- Няма дори помен от такива намеци или програмни моменти в идеологията на националистите. Факт е, че АТАКА едиствена реши да се опълчи срещу неспазването на законите от определена прослойка от ромското население, не означава, че сме против тях като етнос и раса. Защото както ние можем да си плащаме сметките за ток, вода и данъците, така би следвало и всички граждани на Република България да изпълняват задълженията си.
- А спечелилият кандидат направи ли нещо за ромите в този квартал по време на течащия вече мандат?
- Спечелилият кандидат Милчо Доцов нищо не прави за ромите в кв. Раковица. Той просто върши услуги на определени хора в този квартал, които по някакъв начин са му помогнали в кампанията, дали финансово или с влияние. Дори в момента в Общинския съвет има двама души роми, които гласуват твърдо "за" настоящия кмет. Интересното е, че тези роми крепят крехкото мнозинство в общината едва с един глас. Може да се каже, те са ДПС-то в Берковица, изпълняват ролята на балансьор. Стига се до  парадокси - един от общинските съветници от партия Рома му се наложи да отсъства месец и половина и кметът не пожела през това време да свика сесия. Изчакаха да се върне от чужбина, за да може да даде гласа си.
- Да говорим конкретно за делото на Волен Сидеров срещу насаждането на расова омраза с тези листовки. Подсъдимият Цветан Петков отрече да ги е взимал или раздавал.
- Няма да коментирам, но е факт, че мероприятието е било предварително обмислено и в моя щаб имаше информация няколко дни предварително, че това лице Петков подготвя такъв тип акция, която ще бъде именно чрез раздаване на листовки.
- А вие можете ли да призовете човека чул това нещо?
- Трудно ще бъде, защото той няма право да е свидетел. Но има хора в щаба, които могат да потвърдят, защото ние бяхме около 7-8 души, когато човекът дойде при нас и сподели пред 1/3 от моя щаб, че е чул за подготвената акция в един магазин в Берковица, те да свидетелстват за това.
- Ако предположим, че той е извършителят, сам ли е подготвил инсинуацията, или някой стои зад него?
- Цветан Петков няма интелекта да извърши такава акция. Той беше в щаба на Милчо Доцов, където имаше   и някакви други "ексепрти" и явно тази ефективна, но глупава, според мен акция, е повлияла, а един примитивен мозък е повярвал в нея. Но е глупава, защото явно им е липсвал добър юридически съветник, който да им каже, че това е престъпление. Аз не знам каква е цената да си кмет, но в никакъв случай не е оправдано някой да влезе в затвора, за да можеш ти да седнеш на управленския стол. Или ако е оправдана, някой е имал лични интереси.
- Заради лъжата е имало наченки на зараждаща се агресия в махалата, на изблици на антибългаризъм.
- Агресията беше много силна. Аз отдавна общувам с това население, като адвокат те са едни от най-редовните ми клиенти. Въпреки че в момента нещата са по-различни. Но се зароди агресия, защото според темперамента на това население, особено когато са в група, както е при тях, агресията се предава от човек на човек.
- Кой тогава стои зад тази акция и кой печели от нея?
- С оглед завършекът на листовката - "Гласувайте за Милчо Доцов", според мен е ясно, че стоят симпатизанти на този човек или хора от предизборния му щаб.
- А в състояние ли е самият Милчо Доцов да реализира цялата тази организация, при положение, че до този момент в предизборнаата си кампания за местните избори не го е правил?
- Като юрист не мога да ви кажа. Според мен човешката свобода не се измерва с пари. Въпреки, че някои може и да я измерват, но ние не сме от тях. По-интересни са нещата, които са се случили в РПУ-Берковица. Зам.-шефът на полицаите Ангел Петков тогава потвърди в телефонен разговор, че те имат достатъчно доказателствен материал, че са иззели голямо количество листовки и ние приложихме към моята жалба около 10 бройки от лъжовната листовка, а останалото количество изхвърлихме. Защото те така ни казаха: "Не ни трябват повече, ние сме си взели достатъчно. Хората сме ги хванали и сме ги затворили", това бяха думите им.
- Значи пръст има и полицията, за да може да бъде провалено последващо дело за насаждане на расова омраза?
- Доколкото си спомням имаше данни по самата преписка в РПУ-то, че такива листовки се изземват в хода на предварителната проверка. Аз нямам достъп до делото, но ако адвокатите и страните проверят в досъдебното производство съм сигурен, че ще се намери следа в полицейските докладни записки за изземване на такива листовки. А след това ако действително такива листовки са иззети и впоследствие протоколите са унищожени, ще е въпрос на Военна прокуратура. И аз съм сигурен, че като завърши това дело ще бъде сезирана Военна прокуратура, за да се санкционират съответните длъжностни лица от РПУ-Берковица, които са си позволили да укрият доказателства по наказателна преписка. Но съм сигурен, че в докладните записки е указано, че такива листовки са иззети.
- Значи зам.-шефът Петков по телефона ви е казал, че има задържани лица и листовки?
- Да. Той по телефона ми каза, че има задържани лица и имат, точният израз беше - "чанта с листовки". Аз знаех, че това са днешният подсъдим Цветан Петков и Макс - Михаил Данов. Знам ги поименно и двамата, защото съм бил адвокат на Цецо по наказателно дело в Перник, а Макс е бил член на мотоклуба в Берковица, на който съм председател.
- Попитах подсъдимия Цветан Петков, при положение че отрича да е автор на престъплението, кой е извършителят тогава. Той каза, че хора с автомобил с пернишка регистрация за раздавали фалшивото послание сред ромите в Раковица?
- Няма никаква пернишка кола. Точно те двамата са били, циганите са ги били заградили и са щели да ги довършат заради тези им действия, но в този момент полицаите са ги спасили.

У нас · АТАКА пое разходите на патрулка, за да пази Владая от цигански терор
· Емил Иванов - следователят, който изпрати невинен на смърт

По света · Неапол вдигна барикади от боклук
· Тридневен траур в Китай

Коментари · Станишев не бил корумпиран. Да, да...

Икономика · Последни сме в Европа по заплати