"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 804 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 19/05/2008
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Последни сме в Европа по заплати

Българите продължават да вземат най-ниските заплати в ЕС. Средното месечно възнаграждение за страната е 484 лв. по данни на Националния статистически институт. Само с 28 лв. се е увеличила средната заплата спрямо последното тримесечие на 2007 г. или с 6.1% при инфлация 14 на сто.  В обществения сектор ръстът е с 2 лв., а в частния - с 36 лв.
Цифрите на обедняването не стряскат управляващите. Според икономическия и социалния министър Димитров и Масларова българите забогатяват. Миналата година например, доходите били нараснали с 21.8%, а инфлацията стигнала едва 14 на сто, пък каза Божидар Данев, председател на Стопанската камара. Статистиката обаче показа над 100% увеличение на цените на основни храни и лекарства, скок на горивата, тока, парното и водата. Голямото поскъпване обаче ще дойде след 1 юли, когато енергийните дружества, топлофикациите и ВиК ще поискат ДКЕВР да вдигне цените на услугите им между 16 и 25%.
Данните за ниските заплати са получени след 3-месечно наблюдение на наетите лица, отработеното време, средствата за възнаграждения и други разходи за труд. Нарастването на заплатата в бюджетните организации и фондове, управлявани от държавата, спрямо първо тримесечие на 2007 г. е с 93 лева или с 23.1 на сто. Най-високи заплати за периода са взели хората в икономическите дейности "Финансово посредничество" и "Производство и разпределение на електроенергия, газ и вода", съответно - 1153 и 818 лева. Най-ниско платени са били работещите в хотели и ресторанти, в селското, ловното, горското и рибното стопанство, те са получавали от 315 до 348 лева.

У нас · АТАКА пое разходите на патрулка, за да пази Владая от цигански терор
· Емил Иванов - следователят, който изпрати невинен на смърт

По света · Неапол вдигна барикади от боклук
· Тридневен траур в Китай

Коментари · Станишев не бил корумпиран. Да, да...

Икономика · Последни сме в Европа по заплати