"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 804 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 19/05/2008
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Емил Иванов - следователят, който изпрати невинен на смърт

Екип АТАКА

Юрист със съмнителни качества повече от 30 години успява да е на държавна заплата, защото е готов да слугува на всички, които идват на власт. За да запази службицата си, човечецът не се колебае да извършва всякакви гадости, за него категориите честност и морал не съществуват. Важно е оцеляването и запазването на кариерата. В случая не става дума за дребна писарушка в някое министерство, готова да извика като героя на Чудомир "И я че изокам некой ден".
Героят на тази поредица е следователят в Националната следствена служба Емил Иванов. Човек, който може да съсипе живота на всеки, стига да получи такава задача от покровителите си. Човек, който не се спира пред нищо в осъществяването на целта си и за когото законите не са нещо свято, а  джунгла, в която

набеденият за
противник трябва да бъде смазан с цената на всичко
Такъв е Емил Иванов, следователят по делото "Сидеров". 
Копоят на властта може да се нарече и персонален отговорник за компроматите срещу АТАКА.
На 26 март 2007 г. той приключва следствието срещу Волен Сидеров за магистрала "Тракия", като се опита да компенсира собствената си некадърност със заплахи към обвинения Сидеров. Тъй като сам, знае, че доказателствата, които е събрал не струват, Иванов изпада в нервна криза и започва да крещи пред Сидеров, съпругата му Капка и адвоката им Марин Марковски.  "Имаше един филм - "Следствието приключи - забравете", но този случай не е такъв. Нищо не е приключило и нищо няма да забравя! Днес настъпва моят ден, както се пее в песента "Утре започва от днес", крещи с бяс следователят Иванов.
С пяна на устата той заявява, че зад Волен Сидеров можело да стоят 650 000 българи, но зад него - Емил Иванов, стояли 7 милиона. Лидерът на АТАКА запазва хладнокръвие и съветва следователя да се яви на избори, за да провери точната бройка. В отговор Емил Иванов казва, че няма да остави нещата така, че сега е настъпил неговият  час и отправя още куп заплашителни думи. 
"Това е изключително непрофесионално. Никога в 35-годишната си практика не съм имал такъв случай. Обикновено следователят събира доказателства и по закон има право само да взема отношение към тях и така да приключи досъдебното производство. За съжаление, след като се явихме доброволно и се запознахме с материалите по делото, следователят

Емил Иванов се
държа изключително непрофесионално
и отправи закани за бъдеща разправа", заявява изумен от станалото адвокат Марин Марковски.  Той коментира думите на Иванов, че 7 милиона души щели да застанат зад него като глупави и неразумни.
"Аз останах безкрайно учуден от изявленията на следователя Иванов, че всичко в кабинета му се записвало. За да записва разговори той трябва да спази закона за специалните разузнавателни средства и да получи разрешение за записи. Ако обаче няма разрешение за използване на СРС, това е нарушение на Конституцията и престъпление от общ характер", добавя Марковски.
Незаконните записи не са единственото процесуално нарушение, извършвано от Иванов.
Неспособен да събере смислени доказателства срещу Сидеров, следователят не се поколебава да започне мръсна игра срещу лидера на АТАКА, в която използва и медиите.
В средата на февруари 2007 г. Сидеров подава жалба до Софийска апелативна прокуратура. В нея се посочва, че в извършваното досъдебно производство срещу него той не е бил привлечен като обвиняем. В интервю, дадено за в. "Труд", следователят Емил Иванов взема предварително становище за виновността. Той прави анализ на някакви доказателства, известни само на него и заявява, че аз ще бъда осъден, подчертава Сидеров. Това показва предубеденост от негова страна и нежелание за изпълнение на законовите задължения, посочва националистът. По този повод Волен Сидеров депозира молба за отвод на следователя Иванов. Лидерът на АТАКА настоява прокуратурата да се произнесе незабавно по жалбата, но обвинението мълчи, а следователят не е сменен. Напротив, Емил Иванов става още по-нагъл и продължава да превишава правата си в разследването. Той търси съдействието на в. "Стандарт"(изданието е известно с омразата си към националиста), за да отрази  поредното привикване на Сидеров на разпит по делото.  Броени дни, след като е поискан отводът му, следователят кани журналистката от в. "Стандарт" Нина Александрова да отрази разпита, въпреки че Сидеров не е редовно призован и не е получил призовка.
Интересно е, че сега, близо година и половина по-късно, нито прокуратурата, нито следствието проявяват подобен хъс в раследването срещу Румен Петков за огласяването от него на секретния сътрудник Алексей Петров. Гафовете на Емил Иванов не свършват дотук.
На 1 септември миналата година следователят обяви в пресата, че "хора от АТАКА готвят убийството на Павел Чернев". Според Иванов покушението се готвело не от самия Сидеров, а от негови приближени. Павел Чернев е основният свидетел по делото срещу Волен Сидеров и по думите на следовател Емил Иванов, ако Чернев бъде убит, обвиненията срещу Волен Сидеров няма да бъдат доказани, категоричен бе тогава Иванов.
Девет месеца по-късно Чернев е жив и здрав, дори създава своя партия.
Персоналният следовател на АТАКА допуска и други процесуални нарушения. Разбра се, че той е "снасял" факти по делото срещу независимия Владимир Кузов, който бе обвинен в педофилия от същия Емил Иванов, а по-късно оправдан от съда поради липса на доказателства.

Името му обаче
остава очернено
заради масираната медийна атака срещу него. През януари в интервю с журналиста Мартин Карбовски Иванов изрежда датите, на които са били разпитвани свидетелите по делото срещу Кузов. Споменава се циганинът Златан, на когото Карбовски бил обещал колело.
По този повод Кузов също внася жалба срещу Иванов. Документът е заведен във ВКП под номер 829/07VI.
Справка в архивите показва, че Емил Иванов е бил разпитван за побой над свидетели по делото Луканов.  През 2005 г. един от обвиняемите - Петър Цветков обявява, че е бил заплашван от цял "рейс" длъжностни лица, сред които и следователят Иванов.
Катастрофален провал претърпява следователят и по делото срещу Валтер Папазки. Сред близо година труд  Иванов нарочва  за обвиняеми Стефан Рангелов и Велин Добрев - като извършители, Емилиян Цонев - като подбудител и помагач, братята Валтер Папазки и Георги Георгиев - като подбудители. За "отлично" свършената работа говорят фактите. Обвинителните актове, изготвени от Иванов са върнати последователно от съда... три пъти, заради пропуски в разследването.
Емил Иванов оцелява след скандала за корупция с шефа на следствието Ангел Алексанров. Следователят споделял пред свои партньори по чашка, че му е поръчано от високо място да се разправи със Сидеров и той ще направи всичко възможно да изпълни поръчката. За отплата го очаквала възходяща кариера. Иванов е известен сред колегите си с поръчкови дела и гафове още от началото на своята "трудова дейност".
През 1987 г. година той е вкарва в затвора невинен човек, дори настоява за смъртната му присъда. Чрез вкаран бияч и провокатор в килията на Пейко Давидов Касабов, разследващият Емил Иванов се сдобива с показания, че обвиняемият сам бил убил бившата си съпруга Ася. За да скалъпи обвинението си, Иванов преиначава фактите по цялото дело. Невинният Касабов отива зад решетките. Година по-късно тогавашният официоз "Работническо дело" помества цели публикации за скандалното и предубено разследване, водено от Иванов. Едва след намесата на вестника Касабов е оправдан.

Първата част от поредицата "Смърт по часовника
на един следовател" четете
в утрешния брой.

У нас · АТАКА пое разходите на патрулка, за да пази Владая от цигански терор
· Емил Иванов - следователят, който изпрати невинен на смърт

По света · Неапол вдигна барикади от боклук
· Тридневен траур в Китай

Коментари · Станишев не бил корумпиран. Да, да...

Икономика · Последни сме в Европа по заплати