"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 1370 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 17/05/2010
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
ТЕЛК дискриминира българите инвалиди за сметка на турците

Много българи по една или друга причина стигат до услугите на ТЕЛК (Териториална експертна лекарска комисия). По-голяма част обаче не успяват да се възползват от тях, тъй като господата от комисиите преценяват, че човек с два-три инсулта е напълно здрав. За сметка на тези, които могат да платят солидна сума под масата.
Ще дам един показателен пример в това отношение, свързан с моя близка, която наскоро бе лишена от помощите след две операции, последната от тях - само преди няколко месеца. В многото случаи, когато съм чакала заедно с нея да мине през комисията, сме били свидетели как дами и господа от турски произход влизаха и излизаха с торби в ръка. Недоумявах възможно ли е всичко това да се случва пред очите ми - българите се брояха на пръсти, дори липсваха така наречените роми. Питах се как е възможно една малцинствена група да получава толкова привилегии спрямо останалото общество? Защо държавата ощетява българите, къде са техните права? Докога чужди лидери ще ни управляват в собствената ни страна?
Казват, че Емилия Масларова е ограничила социалните помощи, но на кого? Ако става въпрос за инвалидите и болните, които наистина имат нужда от тези средства, то това не е никак социално. Ежедневно наблюдаваме как здрави и прави хора получават пенсии по болест, само защото са се уредили така. Читателите трябва да са наясно, че става дума за мизерни средства, но какво да правят истински нуждаещите се, когато ги няма и тях? Когато си на легло или в инвалидна количка, всеки лев е ценен като живота ти. Как да оцелеят тези хора? Как да преглътнат обидата, че млади и възрастни турци идват от селата, облечени с костюми и с ехидна усмивка влизат в лекарския кабинет, без дори да си изчакат реда?
Единственият изход от нелепата ситуация е да се организира ефективен контрол върху ТЕЛК, изпълняван от независими наблюдатели, за да може да се предотвратят злоупотребите. Обикновените граждани също трябва да окажат обществен натиск върху властта, защото тези злоупотреби се осъществяват именно с техните данъци.

Галина Русинова, Бургас

У нас · МВР удари сводниците на Трактора и Октопода
· Семейство дерибейства в енергийна фирма в Монтана
· Депутатът Явор Нотев: Специализираният съд ще отпуши системата

По света · Европейската икономика е в най-тежката си криза

Коментари · Тънкият лед на антисемитизма, порока и дипломацията

Икономика