"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 844 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 3/07/2008
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
САЩ се отказват от ядрените оръжия?

САЩ могат да се откажат от ядрените оръжия, независимо кой спечели президентските избори. Кандидатът на демократите Барак Обама набляга на тезата, че САЩ искат свят без ядрени оръжия. Неговият съперник Джон Маккейн от републиканската партия, въпреки че не е толкова категоричен по въпроса, поема същия ангажимент. В действителност в момента в САЩ се очертава забележителен политически консенсус, който може да помогне на следващия президент да промени из основи политиката на страната му в областта на ядрените оръжия, твърди сенаторът демократ от щата Масачузетс Джон Кери.
Обама изглежда е решил да действа така, че Конгресът бързо да ратифицира Договора за пълна и обща забрана на опитите с ядрено оръжие. Колкото до Маккейн, който в миналото гласува срещу този договор, сега той демонстрира желание да преразгледа
позицията си за това споразумение, срещу което се противопостави администрацията на Буш.
Междувременно стана ясно, че Барак Обама и Джон Маккейн ще направят изненадващ ход. И двамата кандидати за президент ще изнесат предизборната си кампания в чужбина. Обама отива в Европа и Близкия изток, а Маккейн - в Мексико и Колумбия.    Преди конгреса на Демократическата партия в края на август, на която ще бъде номиниран за кандидат-президент, Обама ще посети Франция, Германия, Великобритания, Йордания и Израел.
Планирани са също така визити в Ирак и Афганистан.
Обама, който кара първия си мандат като сенатор, трябва да убеди американците, че тежи на мястото си по отношение на външната политика.
Маккейн, от друга страна, има повече тактически причини, за да отиде тази седмица в Латинска Америка. Популярността му сред испаноезичните избиратели спада и той спешно трябва да я закрепи.

У нас · АТАКА иска кабинет, съставен от българи

По света · САЩ се отказват от ядрените оръжия?
· Половината македонски министри запазват местата си в новия кабинет

Коментари · За Бога, братя, не им вярвайте!

Икономика