"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 850 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 10/07/2008
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Русия заплаши с военни действия заради ПРО на САЩ

Русия заплаши, че ще реагира не с дипломатически, а с военно-технически методи в случай на разполагане на американски противоракетен щит (ПРО) в Европа.
 Предупреждението бе направено в съобщение на руското министерство на външните работи във връзка с подписания договор между САЩ и Чехия във вторник за разполагане на американска радиолокационна станция на чешка територия.
 "Всяко военно действие предизвиква военен отговор. Това е основно правило сред военните. Ако има военно действие или промяна в стратегическите позиции, идва и съответното противодействие. Това може да се прочете във всеки военен учебник. Така че няма нищо изненадващо", обясни постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин.
 От своя страна Пентагонът определи заплахата на Москва като "заядлива риторика", която има за цел да притесни европейските партньори на Вашингтон, но това нямало да даде резултати. Представител на американското военно министерство заяви, че противоракетната система, която частично ще бъде базирана в Чехия, е насочена срещу ракетни заплахи от Близкия Изток, а не срещу Русия.
 Разразилият се скандал съвпада с посещение на държавния секретар на САЩ Кондолиза Райс в София и твърденията на руския политолог Дмитрий Евстафиев, че тя ще обсъжда включването на България в ПРО и ще проучва възможността за прехвърляне на войски в случай на война с Иран.

У нас · Министри и заместниците им източвали САПАРД
· Борис Велчев: МО и Генщабът са виновни за Челопечене

По света · Русия заплаши с военни действия заради ПРО на САЩ
· Швейцарските националисти забраняват с референдум минаретата

Коментари · Станишев повтори арогантността на предшественика си Живков

Икономика · Пускат 260 болници за СПА и бизнес центрове