"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 850 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 10/07/2008
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Борис Велчев: МО и Генщабът са виновни за Челопечене


Застрахователите няма да платят нищо, докато не се докаже дали палежът не е умишлен

Крайно време е открито и ясно да кажем, че дължим станалото в Челопечене на едно или няколко длъжностни лица в Министерството на отбраната и Генералния щаб. Това заяви  вчера главният прокурор Борис Велчев. Според него този човек е взел решението, че подобен огромен по площ обект, намиращ се в близост до София и претъпкан с боеприпаси и експлозиви, може ефективно да бъде охраняван от двама пенсионирани военнослужещи. Много е важно името на това длъжностно лице да стане публично известно, отбеляза главният прокурор.
В. "Атака" вече писа, че отговорен на политическо ниво за щатовете по охраната на боеприпасите е е заместник-министърът Спас Панчев. Той е шеф на работната група в МО, контролираща унищожаването на излишните боеприпаси. Панчев имал и отношение към фирмите, които се облагодетелстват от далаверата, твърди източник от ДАНС.
Ако поделението в Челопечене имаше адекватна охрана или щяхме да знаем какво се е случило, или въобще нищо нямаше да се случи, заяви Велчев. По думите му по делото се работи интензивно, но бавно, защото доказателствата се събирали от нещо, което наподобява лунен пейзаж.
Главният прокурор призна, че няма данни за кражби в поделението, но ги изключва. В момента се прави оглед на обекта, а срещу командира на поделението се води разследване за нередности при търговете, свързани с продажбата на отработения при утилизацията продукт, поясни Велчев.
Междувременно стана ясно, че взривените складове в Челопечене са застраховани за смешната сума от 700 000 лв., докато цената на боеприпасите се изчислява на милиони евро. Застрахователно дружество "Армеец" и презастрахователят "Алианц" може да откажат да платят и стотинка, ако се окаже, че става въпрос за умишлен палеж, каквато клауза съществува в договора.
С парите от "Армеец" министър Николай Цонев се надяваше да плати щетите на жителите на пострадалите села. Докато не приключи разследването за умишлен взрив обаче, Министерството на отбраната няма да получи и стотинка, категорични са застрахователите.
Как пострадалите да съдят Министерството на отбраната, четете в интервю с адвокат Марин Марковски на стр. 13

У нас · Министри и заместниците им източвали САПАРД
· Борис Велчев: МО и Генщабът са виновни за Челопечене

По света · Русия заплаши с военни действия заради ПРО на САЩ
· Швейцарските националисти забраняват с референдум минаретата

Коментари · Станишев повтори арогантността на предшественика си Живков

Икономика · Пускат 260 болници за СПА и бизнес центрове