"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 72 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 7/01/2006
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Франция ще лекува болните деца в Бенгази


Външният министър Дуст-Блази разговаря с Кадафи и Шалкам

Френският външен министър Филип Дуст-Блази, който в четвъртък разговаря с осъдените на смърт български медицински сестри, се срещна още с либийския ръководител Муамар Кадафи и дипломат номер едно на Триполи Абдел Рахман Мохамед Шалкам. Той посети и Бенгази, където се срещна с болните от СПИН деца и изрази солидарност с техните семейства. Той съобщи, че Франция ще изпрати медицински екипи и ще лекува в свои болници някои от тежките
случаи. Дуст-Блази подчерта, че Париж ще положи усилия, за да облекчи страданията и на двете страни в процеса. "Оценяваме френските хуманитарни действия, тъй като нашите деца изключително много се нуждаят от тази помощ. Сега усещаме, че някой ни помага и е наистина загрижен за нашия случай", заяви председателят на Асоциацията на семействата на заразените със СПИН либийски деца Идрис Лага.
"Жак Ширак ви предава поздравите си", заяви френският външен министър в началото на срещата с Кадафи, която се състоя в двореца Баб ал Азиза. Дуст-Блази също така приветства подобряването на двустранните отношения между Франция и Либия.
След едночасова среща с либийския лидер Дуст-Блази посочи пред репортери на летището, че съчувства на болните деца, но ще е неприятно българските медици да бъдат оставени в затвора.
На срещата му с Шалкам освобождаването на българските сестри не е било обсъждано, посочи либийският външен министър. Той допълни, че преговорите между семействата на заразените либийски деца и българската страна нямат нищо общо със съдебния процес.
Според журналист от френския вестник "Фигаро" по време на 20-минутната среща на Дуст-Блази лицата на българските сестри са отчаяни, очите -
посърнали, раменете - приведени. Той изтъква, че все пак фактът, че френски министър се е срещнал с тях в присъствието на множество журналисти, вече е добър знак.

У нас · доцент Красимир Гигов: Незаконни трансплантации в болница “Св.Екатерина”
· Граждани и управници се поклониха пред Ботев
· Осветиха бойните знамена на България

По света · Франция ще лекува болните деца в Бенгази
· Иранският президент иска смъртта на Шарон

Коментари · ДПС жонглира с “гранатата” на етническия мир

Икономика · Румен Овчаров: Договорът с “Газпром” беше неизгоден за България