"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 1370 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 17/05/2010
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Журналистът Димитър Златков: Спонсорите на Първанов - Гергов и Людмил Стойков, трябва да влязат в затвора


Родните олигарси са натрупали състоянието си по криминален начин, но нахално се представят за бизнесмени

Новата книга на Димитър Злaтков "БГ олигарси 2: Недосегаемите милиардери" се превърна в бестселър N 1 на лятото. В сензационната книга, осветляваща живота на родните олигарси, има достатъчно доказателствен материал, за да се самосезира прокуратурата и да арестува няколко от героите в нея. Златков лансира тезата за зависимостта между родните олигарси и президента Георги Първанов и опита на държавния глава да приложи модела на Путин в страната. В следващите броеве "Атака" ще публикува откъси от книгата.

- Г-н Златков, защо в "Недосегаемите милиардери" фигурират престъпни босове, а не реални бизнесмени?
- Защото повечето родни олигарси са натрупали състоянието си по криминален начин. Въпреки това те имат нахалството да се представят като бизнесмени. Този номер не би минал в една развита европейска държава, но в България, където демокрацията е фасадна, а политиците - откровено подкупни, дори  не се учудваме, когато гръмне някоя афера. Откровено криминални герои имат влияние в българската икономика. Брендо например, за когото има десетки сигнали, че пере пари от наркотици и поръчва убийства дори на членове от фамилията си, управлява инвестиционни фондове, среща се и върти бизнес с Георги Гергов.
- Е, едва ли Брендо е пример за олигарх...
- А Гергов какъв е? Ами Младен Михалев? Да, Маджо като млад направил грешки, замесил се в престъпления, след това се поправил. Чудесно оправдание. Но той продължава да прави същото и сега. Маджо заплаши с убийство Бойко Борисов заради едни терени в Южния парк. Тази информация е коментирана в службите, известна е, но единственото, което се прави, е да се осигури постоянна охрана на столичния кмет от НСО. Политиците са обвързани с престъпния свят, но по-лошото е, че се страхуват от гангстерите.
-  Дайте пример за политик, обвързан с престъпния свят?
- Списъкът трябва да започне с президента Георги Първанов. Той е покровител на шайка бандити. Как така се случи, че стреляха по двама богаташи от близкия приятелски кръг на президента, по негови съветници? Банкерът Емил Кюлев дори беше предлаган за премиер. Опитаха се да изкарат убийството на Кюлев политическо, макар да е ясно, че то не е такова.
След това Първанов се зае да брани вдовицата Весела Кюлева и да лобира за продажбата на ДЗИ. Президентът лично е предупреждавал един роден бизнесмен да не притеснява Кюлева и да не иска от нея да му продава бизнеса си. Ами случаят със стрелбата по Манол Велев? Предвид отношенията на Първанов с Весела Лечева може дори да се допусне, че покушението е директен удар срещу държавния глава.
- На няколко пъти намеквате за любовна връзка между Георги Първанов и Весела Лечева.
-  Хаха, ами че то това си е публична тайна. Тази необяснима любов на президента към спорта, която демонстрира в последно време, не е споделяна от съпругата му Зорка. Проверете и вижте кога г-жа Първанова е била до мъжа си на спортно мероприятие, на което е присъствала и Весела Лечева. Сега Първанов и Лечева ще ходят заедно на Олимпиадата в Пекин, включени са в официалната делегация. Мога да се обзаложа, че Зорка Първанова няма да пътува до Китай.
-  Добре, но интимният живот на президента е неморален, но не и незаконен.
-  Да, но Манол Велев, съпругът на Весела Лечева, ударно навлезе в сериозни бизнеси, след като Първанов стана президент и след като БСП дойде на власт. Това е класически сблъсък на интереси. Цинизъм е Манол Велев да се разхожда с карта на личен съветник на Георги Първанов. Изобщо, държавният глава е много уязвим покрай приятелството си с олигарсите. Главният му спонсор Людмил Стойков трябва да влезе в затвора, в това европейските наблюдатели са категорични. В България се мъчат вече цяла година да покрият пернишкия богаташ за кражбите му по САПАРД. Затова и Първанов отдавна е загубил влиянието си в чужбина и почти никъде не го канят. Георги Гергов, на когото президентът ходи като конферансие по партитата му, също е източил милиони левове и има следствено дело. Засега единственият от приятелския  милионерски  кръг на Първанов, който що-годе няма проблеми с правосъдието, е петролният бос Вальо Златев.
- От вашата книга излиза, че родните богаташи до един са престъпници...
- Самата система в страната е така измислена, че ако си порядъчен, няма да успееш. Искаш да участваш в търг или да купиш нещо си - трябва да дадеш рушвет на политик или министър задължително. Наглостта на управляващите е стигнала дотам, че вече искат не подкуп, а проценти от бизнеса, които стигат до 50 на сто. И това е защото в държавата има пари, даже в излишък. Непрекъснато се обявяват обществени поръчки, спазват се изискванията на Европа и това отваря нови бизнеси. Например, пред всяка обществена сграда трябва да има според новия закон подвижна платформа за инвалидни колички. Проектът е наречен "Достъпна среда". Две са фирмите, които монтират съоръженията. Ето ти бизнес за стотици милиони левове, който е съвсем легален и даже натрапен от Европейския съюз.
-  Не сте включили Ахмед Доган.
-  Безспорно той е най-богатият политик, или човекът, който има най-мощно икономическо лоби около себе си. Доган на практика е наследникът на Илия Павлов в "Мултигруп", що се касае до енергийния бизнес. Той ще фигурира в новото, допълнено издание на първата част на "БГ олигарси". Но официално политикът с най-голямо богатство е Милен Велчев, който от години е наричан Хотелчев.
- В книгата си вие обвинявате Милен Велчев в корупция и в бизнес отношения с престъпни босове.
- В което и да е друго кътче на света, Милен Велчев най-малкото щеше да е вън от политиката. Това не се случва само в България. Велчев е човекът, който е спрял акция на баретите срещу алкохолни босове, ощетили държавата с милиони левове от фалшиви бандероли. По този случай има разработка, която обаче се пази в нечий сейф и която може би ще бъде разсекретена само когато трябва да обслужи поредната политико-компроматна игра. Съдружник на брата на Милен Велчев от Русия беше спипан с 400 000 евро в хотела на Велчеви "Ермитаж", които не беше декларирал на летището. Нали се сещате защо не са декларирани тези пари? Защото или са рушвет, или са нечисти. А Милен Велчев от години се върти около мръсните пари. Спомнете си за снимката с Иван Тодоров - Доктора на яхтата в Монако. На същата яхта Доктора и Велчев са в компанията на още един перач на пари - Петър Петров - Амигоса, срещу когото се води дело за пране на пари в размер на над 100 милиона лева. Службите имат и данни, че Амигоса дори е издавал заповеди за мокри поръчки. И същият този играе карти с Милен Велчев в Монако на яхта, която струва 15 милиона евро.
- Не само Милен Велчев има компрометиращи снимки...
- Емилия Масларова, министърката на бедните, още през 1995-а се снима с Големия Маргин на коледно парти на СИК, където бе личен гост на Маджо и Маргините. След това братя Маринови бяха арестувани по обвинения в поръчката на убийства. Но това не пречи на министър Емилия Масларова да продължава нагло да твърди, че не познава Маргините.
-  Преди месеци, когато застреляха Георги Стоев, вие обявихте, че той се е страхувал от отмъщението на Младен Михалев.
-  Да, така беше. Жоро Стоев беше ликвидиран от държавата, моралните негови убийци са Румен Петков и Борис Велчев, които не си мръднаха пръста, за  да  нарушат комфорта на Младен Михалев. Жоро прописа, защото това беше единствената негова защита срещу мафията. Когато ми даде за редакция първата си книга, дори и не предполагаше, че малко по-късно Маджо ще бъде пазен от полицаите в Съдебната зала като Джордж Буш.

* (Интервюто на Димитър Златков препечатваме от в. "Шок" с незначителни съкращения.)

 

У нас · МВР удари сводниците на Трактора и Октопода
· Семейство дерибейства в енергийна фирма в Монтана
· Депутатът Явор Нотев: Специализираният съд ще отпуши системата

По света · Европейската икономика е в най-тежката си криза

Коментари · Тънкият лед на антисемитизма, порока и дипломацията

Икономика