"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 72 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 7/01/2006
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
ДПС жонглира с “гранатата” на етническия мир

Павел Чернев

Обезпокоителна тенденция напоследък е повсеместният натиск от страна на Движението за права и свободи и Главното мюфтийство, както и на свързаните с тях граждански организации да се изграждат мюсюлмански молитвени храмове или други култови сгради навсякъде из България.
Схемата е винаги една и съща. Първоначално искането за градеж на поредната джамия не се оповестява публично. То става обществено достояние по други начини. Ако се зададе въпрос вярно ли е или не е, се дава някакъв неясен отговор. Опитите навсякъде са първо да се узакони строежът, да се узаконят идейният и работният проект, да се започне строителството даже и чак тогава, постфактум в публичното пространство изтича новината. Както това стана например, с предизвикателството на родопския връх "Свобода" да се вдигне теке. Прозрачна и непочтена цел: българската общественост да бъде поставена пред свършен факт. Или сондирането - на връх Шипка да бъде издигнат паметник на Сюлейман паша, на което цялата българска общественост категорично се противопостави.
От друга страна непредпазливото жонглиране на ДПС с "гранатата" на етническия мир, може да доведе до шумен и поразяващ ефект. Какво имам предвид. Не е почтено тихомълком, без обществен дебат, без синхронизиране с настроенията и религиозните нагласи на другите общности в България безпардонно и нагло да се предприемат стъпки по изграждане на несвойствени и неприети религиозни обекти на места, където липсват адекватните мюсюлмански общности. В радиус най-малко от 150 км от връх "Свобода" не се срещат, както се казва, за цяр мюсюлмани алиани. Кой да се кланя на "своето" теке? Защото само мюсюлманите алиани строят текета, а те са локализирани единствено и само в Северна България около градовете Тутракан и Разград. В Родопите преимуществено живеят българомохамедани, които изповядват сунитския ислям. Според него е грях да се строят надгробни монументи и да се извършват култово-обредни действия, свързани с починали хора. Според сунитския ислям нито тялото, нито гробът на починалия е редно да бъдат предмет на почитание и поклонение. Предмет на почит е само споменът за напусналия ни.
В местността "Рупите" в радиус от 150 км няма повече от петима мюсюлмани. Ерго, няма никаква потребност от мюсюлмански храм. Затова като поставя по такъв безпардонен начин настояванията си за градеж на джамии, ДПС опасно провокира религиозните нагласи на други религиозни общности, в случая християнски. И когато тези общности съвсем закономерно и правилно задават въпроса: "Защо ви е джамия, тук няма мюсюлмани?", отвръщат им с "Вие явно не обичате турците." Така върхушката на ДПС и присъдружните им организации разбират политическия мир в България. Така изглежда прословутият етнически мир на Ахмед Доган. За ДПС явно важи правилото: "Слушайте какво ви говорим, не ни гледайте какво вършим."
Затова оприличавам тази опасна еквилибристика на ДПС със сериозни обществени стойности, каквито са етническият мир и общественият ред, на игра с граната. За съжаление малцина "прогресивни общественици" съзнават тази опасност. По-скоро множеството правозащитници, хелзингски комитети и прочие Киряк Стефчовци в креслив и нестроен хор хулят всекиго, позволил си смутено да запита упорстващите строители на джамии - защо го вършат. И тутакси слагат такъв един човек в калъпите на фашизъм, екстремизъм и други - изми.
Например Хелзигският комитет в месечното си издание "Наблюдател" заклейми патриотите от ВМРО, които въстанаха срещу строежа на текето на връх "Свобода". Държа да отбележа, че на страниците на същото това издание някой беше излял болката си, че преподобният Муун не е допуснат в България. Заслугата за това добро дело беше главно на АТАКА и на парламентарната й група.
Всичко написано дотук очертава една проста картинка. Тя е със заглавие "Двоен стандарт". В България се прилага двоен стандарт, когато става дума за строеж на джамия някъде, особено ако там няма мюсюлмани. От тази двойнственост печелят онези, които залагат на картата на дебългаризацията, на загубата на българите на тяхната етническа, религиозна и национална идентичност. Този двоен стандарт е ефикасно и опасно оръжие.С него лесно можеш да очерниш всеки честен човек, решен да се застъпи за исконните ценности на своя народ.
С внимателен подбор радетелите на дебългаризацията си "осиновяват" дадено "малцинство" и започват агресивно да отстояват неговите "права". Всеки, който си позволи да ги критикува за това, е заклеймен с категорията "фашист". Нека го кажем с други думи: "Не ни гледайте какво правим, а слушайте какво говорим и ако не говорите като нас, значи не сте прави." Перифраза на една друга, много плашеща максима: "Който не е с нас, е против нас." Опасно мислене, което ДПС изповядва вече 10 години. Едно насилствено ислямизиране на български граждани. Впрочем тях никой не ги и пита какво искат: препитание, доходи или молитвени домове.
Именно това очертава физиономията на случващото се днес у нас, на тази настъпателна ислямизация на региони в България, доскоро необитавани от мюсюлмани. Последната новина е, че в гр.Трън вече има адресно регистрирани мюсюлмани. А това ми е дава основание в най-скоро време да очаквам искане за строеж на джамия и там.

У нас · доцент Красимир Гигов: Незаконни трансплантации в болница “Св.Екатерина”
· Граждани и управници се поклониха пред Ботев
· Осветиха бойните знамена на България

По света · Франция ще лекува болните деца в Бенгази
· Иранският президент иска смъртта на Шарон

Коментари · ДПС жонглира с “гранатата” на етническия мир

Икономика · Румен Овчаров: Договорът с “Газпром” беше неизгоден за България