"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 72 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 7/01/2006
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
доцент Красимир Гигов: Незаконни трансплантации в болница “Св.Екатерина”


Чирков е на граждански договор, може да оперира

В болница "Св. Екатерина" са направени 20 незаконни бъбречни трансплантации, съобщи председателят на Съвета на директорите на клиниката доц. Красимир Гигов. Пациентите заплащали средно по 15 000 евро. Гигов беше назначен неотдавна със заповед на здравния министър проф.Радослав Гайдарски, след отстраняването на Александър Чирков от поста директор.
В момента проф.Чирков е в Германия. Той е сключил граждански договор за работа в "Св.Екатерина", тъй като е в пенсионна възраст. Няма никакъв проблем, ако има желание да се върне и да оперира.
Трансплантациите в клиниката са извършени незаконно, защото не е спазен Законът за трансплантациите, не е уведомена Изпълнителната агенция по трансплантации, не е имало консултация на донори и реципиенти с психиатър и терапевт и други специалисти.
Към момента дълговете на УМБАЛ "Света Екатерина" са около 14 млн. лева. Резервът на болницата е 2 млн. лева, а приходите за последните два месеца на 2005 г. са малко над 4 млн. лева. Това съобщи прокуристът на лечебното заведение доц. Боян Баев. Засега болницата няма просрочени задължения за медикаменти. В момента щатът на "Св.Екатерина" е около 500 души, средната работна заплата е около 1300 лева. От ръководството на болницата потвърдиха, че в момента тече проверка от прокуратурата и "Икономическа полиция" в "Св. Екатерина", но отказаха да съобщят резултати преди приключването й. От болницата отчетоха, че броят на пациентите за ноември 2005 г. е 868, за декември - 749, а за целия предходен период на годината е бил 697. През ноември са извършени 114 кардиохирургични операции, през декември - 94, а за периода от 1 януари до 31 октомври 2005 г. -91.
Доц. Баев уточни, че по принцип ноември е най-силният месец за болницата.
Председателят на Съвета на директорите на "Св. Екатерина" доц. Красимир Гигов заяви, че старото ръководство е сключвало доста нецелесъобразни договори за апаратура и е купувало лекарства с изтекъл срок на годност. Според него не е нормално болница със 144 легла да има по-големи дългове от редица други по-големи болници.

У нас · доцент Красимир Гигов: Незаконни трансплантации в болница “Св.Екатерина”
· Граждани и управници се поклониха пред Ботев
· Осветиха бойните знамена на България

По света · Франция ще лекува болните деца в Бенгази
· Иранският президент иска смъртта на Шарон

Коментари · ДПС жонглира с “гранатата” на етническия мир

Икономика · Румен Овчаров: Договорът с “Газпром” беше неизгоден за България