"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 72 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 7/01/2006
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Румен Овчаров: Договорът с “Газпром” беше неизгоден за България


Преди споразумението от 1998 г. плащахме по 90 долара за 1000 куб. метра, след това - по 60 долара, опроверга го Евгений Бакърдж

През 1998 г., когато беше сключен газовият договор с Русия, предвид тогавашното състояние на конюнктурата на пазара, той беше неизгоден за България. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Според него тогава България е започнала да плаща по механизъм и цени, които са били значително по-високи от тези, които са плащали други страни от региона.
"България изплати значителни суми. И сега цените, по които ние плащаме, са много по-високи от тези, по които се получава природният газ в Прибалтийските републики. Но с договора от 1998 г. България извоюва независима позиция по отношение на Русия и руския монополист. Никой не може да ни обвини, че не сме пазарно заплащали количествата природен газ, и че цените на тези количества газ са определяни по непазарни механизми. Напротив, те са определяни по чисто пазарни механизми", коментира Овчаров като добави, че енергийният договор не прави България сателит на Русия.
"Преди да изтече Янбургската между България и Русия, нашата страна плащаше по 89,98 долара за 1000 куб. м природен газ. След април 1998 г., когато сключихме споразумението с "Газпром", цената падна на 82-83 долара за 1000 куб. м. До края на годината общото намаление на цената за България надхвърли 30%. Тогава нашата страна плащаше малко над 60 долара за 1000 куб. м." Това заяви в интервю за вестник "Атака" бившият вицепремиер от кабинета на Иван Костов и лидер на партия "Радикали" Евгений Бакърджиев. С това той опроверга думите на Румен Овчаров, че след договора, подписан от Бакърджиев, България е плащала много по-висока цена от сумите, които сме плащали преди това.
Искам да гарантираме националните интереси на страната от гледна точка на днешния ден, както и да гарантираме тези интереси с максимална сигурност и за един продължителен период от време, декларира Овчаров. В договора, сключен между България и Русия, няма възможност Русия да иска да се предоговарят цените на газта. Няма и протоколи, които да предвиждат подобни промени. Има многократни претенции от руска страна по този въпрос. Има и конкретни предложения в настоящия момент, на които ние днес ще отговорим, че тези предложения, в този им вид, са неприемливи за България, подчерта Румен Овчаров.
Според Евгений Бъкарджиев Русия е икономически фактор в световната икономика, а "Газпром" - една от могъщите компании, и българското правителство не бива да отказва разговори с тях. Той обаче потвърди думите на Овчаров, че не съществуват никакви анекси, които да дават възможност на една страна, била тя руската или българската, да се коригират едностранно тези споразумения. "Затова те са дългосрочни договори, затова са за 12 години, затова са по пазарни условия, затова са и междудържавни договори", категоричен е бившето вице. Според него, сегашното правителство трябва да отстоява позициите на нашата държава. И Бакърджиев, и Овчаров смятат каквато и да била политическа намеса в газовите ни отношения е неуместна.

Интервю с Евгений
Бакърджиев - в понеделник,
9 януари 2006 г.

У нас · доцент Красимир Гигов: Незаконни трансплантации в болница “Св.Екатерина”
· Граждани и управници се поклониха пред Ботев
· Осветиха бойните знамена на България

По света · Франция ще лекува болните деца в Бенгази
· Иранският президент иска смъртта на Шарон

Коментари · ДПС жонглира с “гранатата” на етническия мир

Икономика · Румен Овчаров: Договорът с “Газпром” беше неизгоден за България