"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 72 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 7/01/2006
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Осветиха бойните знамена на България


Спасяваха Богоявленския кръст в ледените реки и в морето

Пред паметника на незнайния воин Знеполският епископ Николай отслужи традиционния Богоявленски водосвет на бойните знамена и знамената-светини на Българската армия. Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Георги Първанов прие строя на представителните роти и поздрави бойците. Епископ Николай поздрави всички от името на патриарх Максим и отправи молитва за здраве и успех.
Йордановден в Созопол започна с празнична Богоявленска служба в църквата "Свети Георги". От храма тръгна литийно шествие до градския плаж, където се проведе ритуалът по спасяването на кръста. Победител стана 17-годишният ученик Димитър Илиев. По стара традиция той раздели кръста на две и половини и хвърли едната отново в морето, от където я извади 21-годишният Сотир Черкезов. Двамата получиха от общината по 70 и 60 лева. Награден бяха и другите, престрашили се да влязат в ледените морски води. 
Над сто калоферци играха Мъжко хоро във водите на река Тунджа на Богоявление. Участниците, на възраст от 5 до 50 години, влязоха в реката до манастирския мост, след като свещеници от трите църкви в Калофер отслужиха традиционния за празника водосвет. Кръстът бе хвърлен от отец Тодор, и уловен от 52-годишния калоферец Христо Маркушев. Под звуците на гайда и тъпан и с българския трикольор мъжете  в национални носии играха хорото в продължение на половин час. "Мъжкото хоро" е вековен ритуал тук.
 23-годишният Йордан Йорданов, курсант в 3 курс в Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново хвана Богоявленския кръст във водите на река Янтра. По стара традиция кръстът беше хвърлен в реката от Владишкия мост от Великотърновския митрополит Григорий. Общо 13 курсанти се престрашиха да се хвърлят във водите на река Янтра, двама от тях празнуваха именния си ден.
В катедралния храм "Въведение Богородично" в Благоевград бяха организирани два търга. Единият - за откупуването на железния Богоявленски кръст, бе спечелен от 28-годишната благоевградчанка Теодора Асланска. Другият бе за откупуване на иконата, изобразяваща кръщението на Исус Христос, която отиде при семейството на Гриша и Антоанета Иванови.

У нас · доцент Красимир Гигов: Незаконни трансплантации в болница “Св.Екатерина”
· Граждани и управници се поклониха пред Ботев
· Осветиха бойните знамена на България

По света · Франция ще лекува болните деца в Бенгази
· Иранският президент иска смъртта на Шарон

Коментари · ДПС жонглира с “гранатата” на етническия мир

Икономика · Румен Овчаров: Договорът с “Газпром” беше неизгоден за България