"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 72 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 7/01/2006
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

 
 

Отново цигански терор в “Захарна фабрика”


Ако бяхме извикали мъжете си, пак щеше да се стигне до убийство, твърдят пострадалите

Ани Михайлова

Пет семейства в столичния квартал "Захарна фабрика" за пореден път станаха жертва на цигански терор, след като мургави разбиха и ограбиха мазетата им. Драмата се разигра през нощта срещу петък, оплакаха се потърпевши от блок 10. Вратите на входа и на мазетата са изкъртени, задигнати са зимнина, кабели, работнически инструменти.
Минути преди два часа Цветана Лазарова, ексначалник на отдел "Просвета" в община "Илинден", чула странен шум откъм мазетата и слязла да провери какво става, видяла сенки и веднага позвънила в полицията. Щом усетили жената, наглите крадци хукнали да бягат. На сигнала на Лазарова от 3-о РПУ униформените реагирали за по-малко от десет минути и изпратили четири коли на мястото на инцидента. Органите на реда тръгнали по стъпките на престъпниците, които ясно се очертавали в току-що падналия сняг. Следите водели към циганската махала, която е на 700-800 метра от блока с разбитите мазета, а в нея светела само една лампа. Униформените веднага обградили подозрителната къща, но двама от четиримата крадци успели да избягат. Заловените били откарани с белезници в полицейски джип. Според очевидци циганите старателно са подготвяли акция, тъй като носели подходящите за разбиване на врати инструменти, както и чували, в които да товарят задигнатото. Освен това крадците затъмнили с одеяло прозорец, за да не би светлината да предизвика съмнения за нещо нередно отвън.
Заловените цигани са около двадесетгодишни, а имената на двамата им съучастници също са известни на полицията и тя ги издирва. Единят от задържаните наскоро е излязъл от затвора.
Обезнадеждени сме, не знаем какво да правим, за да спре този терор, оплака се домоуправителят на входа с разбити мазета Богдан Атанасов. Сред откарданите вещи, негови са бормашина, крачна помпа за гуми и туби за бензин, но всички са в районното управление. Гражданите ще си ги получат чак след като приключи делото. Естествено, че ще ги съдим, категорични са пострадалите българи. Ако не бях сама и бях извикала някой от мъжете ни, със сигурност щеше да се стигне до ново убийство, възмущава се и Цветана Лазарова. Хората в квартала са отчаяни, защото нищо не може да се направи, за да заживеят спокойно.
Кметът на района Георги Савов е абсолютно безотговорен, пълна нула, недоволства и Георги Манолов. Той и останалите от инициативния комитет са искали няколко срещи с него, за да се спре циганското насилие в квартала, но резултат - няма. От 2000 жители в тази част на "Захарна фабрика", в която преди време цигани убиха проф. Станимир Калоянов, са събрани 1300-1400 подписа за оставката на кмета. Българите са потресени, че убийците на професора са разпознати и лично са ги показали на кмета, но той им отговорил, че било политически въпрос.
Циганският терор тук е равносилен на геноцид, категорични са потърпевшите граждани. Те се заканват, че отново ще протестират пред общината и ще искат оставката на кмета. Може да се стигне и до живи вериги, ако никой не вземе мерки, твърдят българите. Нищо няма да стане с интеграцията - един го интегрирахме, живее в блока ни, но той се оказа сред тарторите на циганите, които освен нашите мазета, преди седмица са разбили и тези на комшиите от съседен блок, негодуват пострадалите.

У нас · доцент Красимир Гигов: Незаконни трансплантации в болница “Св.Екатерина”
· Граждани и управници се поклониха пред Ботев
· Осветиха бойните знамена на България

По света · Франция ще лекува болните деца в Бенгази
· Иранският президент иска смъртта на Шарон

Коментари · ДПС жонглира с “гранатата” на етническия мир

Икономика · Румен Овчаров: Договорът с “Газпром” беше неизгоден за България