"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 1370 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 17/05/2010
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Адриан Асенов, областен координатор на АТАКА за Северозападна България: Управляващите нямат политика за Македония


Във Врачанско има стотици строители без работа, а тройната коалиция внася виетнамци да строят

Емилия АНТОВА

 Адриан Асенов е роден през 1973 г. в Козлодуй. Завършва средно специално образование по ядрена енергетика. Баща му е лекар, а майка му - учителка. От 13 години работи като ядрен оператор в АЕЦ "Козлодуй". Семеен, с дъщеря на 4 години. Областен координатор на АТАКА за Северозападна България.

- Г-н Асенов, наскоро с представители на АТАКА бяхте в Македония. Какъв беше поводът?
- В Македония бяхме, за да поднесем цветя на плочата на Мара Бунева, която за съжаление беше счупена от македонски вандали. Паметникът се намира на брега на река Вардар в Скопие, близо до каменния мост, на който Мара Бунева е убила сръбския жандарм, тормозил местното население, след което се е самоубила на брега. Плочата е направена от български патриоти. Няколко души от младежката организация на АТАКА отидохме в Българския културно-информационен център в Скопие, където останахме приятно изненадани, че имаше хора с български произход, които искаха да запишат децата си да изучават български език. Местната телевизия отрази поднасянето на венци от българските патриоти. Срещнахме се с един истински българин - Панде Евтимов. Това е човекът, намерил битолския надпис през 1956 г.. Става въпрос за известния каменен надпис от времето на цар Иван Владислав, племенник на Самуил, на който е написано, че "Иван Владислав е цар на българите и населението на Битоля е построило битолската крепост за защита на българското население". Когато открива този надпис, Панде Евтимов го снима и предава информацията в България, за което е осъден на дълги години затвор в Македония.
Парадоксалното е, че този човек все още няма българско гражданство, а кандидатства непрекъснато за това. България вече 20 години го разтакава и не му позволява и по документи да се чувства българин. Достъп до българско гражданство обаче има всеки турски гражданин, без дори да знае български език.
- Добронамерени ли са в Скопие към българите?
- Не се ползваме с народната любов, защото хората там са обработени информационно. Има някои, които ни се радват, но това са хората с българско самосъзнание - около 5%. Младите са враждебно настроени към нас и като народ, и като държава, защото са жертва на македонистката пропаганда. И зад всичко това личат пропуските, които има България към Македония. Според Панде Евтимов управляващите в България нямат никаква политика спрямо Македония.
- Все пак, ние бяхме първите, които признахме независимостта на Македония като отделна република.
- В Македония всяко нещо, което България прави за тях, се подлага на изключителна информационна преработка и се интерпретира като минус за тяхната държава. Примерно, когато бяха дарени 100 танка по време на размириците с албанците, в тяхната преса беше написано, че България се отървава от 100 счупени танка, а не че сме им помогнали с военна техника. Всичко е абсолютна дезинформация! И за това е виновно българското правителство и държава, защото няма никаква позиция относно македонския въпрос, към нарушаване правата на българите там.
- Как се усеща нарушаване правата на хората с българско самосъзнание в Македония?
- Владимир Пандев, който е от българско сдружение РАДКО, няма право да работи и да се осигурява в собствената си страна! Той е на 52 г. и има семейство в Македония. Оцелява благодарение на това, че дълги години е работил в Швейцария и има спестени пари. По време на създаването на българското сдружение РАДКО е бил отвлечен от македонските спецчасти и задържан 10 дни в планината, където са го били. Само към българското малцинство се държат така, към албанското не. В Македония е по-добре да си от всякаква друга националност, но не и българин. В една огромна част в Северна и Западна Македония не може да се чуе българска реч. По държавните институции се веят албански знамена, навсякъде се говори само албански. Според Охридското споразумение, което беше един абсолютен диктат на американците върху една суверенна държава, Македония вече е държава от два официални етноса. В македонския парламент се говори на два официални езика. Според мен това е черният сценарий за бъдещето на България - с циганите и турците, подобно на албанците ще се стигне до един вариант на Охридското споразумение.
- Вие сте координатор на АТАКА за Северозападна България. Какво е положението в този район на страната?
- Хората съвсем са се отчаяли от положението в България и търсят изход. Проблемът на региона е, че е много беден. Младите хора търсят препитание предимно в чужбина - Италия, Испания и по-малко Гърция, Америка, а не както беше преди време само в София, защото и в София вече работата не е достатъчно добре платена. В чужбина се наемат за абсолютно всичко, но имат по-голям шанс хората с по-голяма квалификация. Но тук, в България, същите тези хора нямат абсолютно никакво препитание. Ако в градовете все пак се намира нещо, в селата е невъзможно. Всички малки предприятия, които преди години са работели, в момента са затворени и сега хората нямат никаква възможност да оцелеят в родните си места. По този начин държавната машина изселва българите.
На този фон съвсем естествено е нарастването на популярността на АТАКА, особено сред младежите, защото патриотите остават една от основните надежди за справяне със ситуацията в страната.
- Работите от 13 г. в АЕЦ "Козлодуй". Какви са настроенията на работещите там по отношение ядрената политика на управляващите?
- Независимо от коя партия и дали са въобще имат партийна принадлежност, козлодуйци не могат да разберат защо след като няма проблем в работата на блоковете, което е доказано от всички институции, I, II, III и IV блок са затворени. Хората недоумяват защо държавата допусна това нещо и искат да се направи ревизия на това решение. В АЕЦ "Козлодуй" освен чисто материалната база, която струва милиарди долари, има вкарани пари и в образованието на хиляди специалисти, тясно насочени към ядрената енергетика, обучавани в чужбина. Сега тези хора са съкратени и се мъчат да ги преквалифицират в учители по английски, в дърводелци, стъклари. В АЕЦ средните заплати на квалифицирания персонал са в пъти по-ниски, отколкото в подобните западни централи, но работещите в "Козлодуй" остават в централата, защото са свързани с нея. Те са истински патриоти, истински българи! Някои от тях са от самото начало на работа в АЕЦ, а сега са на улицата. Прекрасни специалисти, които са без работа в момента.
- Чу се че областният на Враца ще вкарва работна ръка от Виетнам?
-  Говори се, че областният управител Антонио Георгиев е сключил договор с виетнамското правителство за внасяне на работна ръка от Виетнам. И това при условия на тотална безработица в Северозападна България и конкретно във Врачанска област! Абсолютно неадекватно решение. Говори за заплати от по 500 долара. Отделни фирми отиват и  договарят на място работници виетнамци. В Плевен и Русе вече работят такива, очаква се да дойдат и във Враца. При тази безработица в района - особено при циганите, да се внасят строителни работници от Виетнам... Във Врачанска област има изключително много строителни работници без работа в момента, но на тях не се дава работа, а на виетнамците, което е една безумна политика на сегашното правителство.

У нас · МВР удари сводниците на Трактора и Октопода
· Семейство дерибейства в енергийна фирма в Монтана
· Депутатът Явор Нотев: Специализираният съд ще отпуши системата

По света · Европейската икономика е в най-тежката си криза

Коментари · Тънкият лед на антисемитизма, порока и дипломацията

Икономика