"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 73 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 9/01/2006
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Светлин Русев: Кощунство е да се вдига джамия на Рупите


“С камъни ще ги изгонят от там”, категоричен е художникът, изографисал храма на пророчицата

Маргарита Върбанова

"Кощунство е да се вдигне джамия на Рупите. Самата мисъл е нахална, това е голяма провокация", така големият български художник Светлин Русев коментира за "Атака" намеренията на ДПС да строи мюсюлмански молитвен дом срещу храма на пророчицата Ванга "Св. Петка Българска".
Междувременно стана ясно, че ДПС се кани да гради още два мюсюлмански храма в този край - в селата Яворница и Джигурово.
От 6 дни петричани събират подписи срещу изграждането на джамия в Рупите, които вече са над 3 000. Идеята за обществения вот е на партиите АТАКА и ВМРО. "Тук турски крак няма да спъти. Със сопи и брадви ще излезем, но минаре няма да допуснем", коментират местни жители.
Земята на Рупите с горещите си минерални извори е вододайна зона и строителството е забранено. Голяма част от нея е държавна собственост - на земеделското министерство и на МОСВ. Двете ведомства се ръководят от ДПС и това засилва подозренията на местните хора в далавари.
Светлин Русев припомни, че мераците на хората на Доган към Рупите датират от началото на 2003 година. По онова време лидерката на движението в Петрич Атушка Маркова е директор на обявеното в ликвидация горско стопанство. С активното участие на земеделския министър Мехмед Дикме тя получава заповед за ликвидация. Това отприщва апетитът за земя на ДПС.
Местни хора, спомня си Светлин Русев, се обърнали към него и фордация "Ванга" с молба да им помогнат. "Тогава постигнахме някаква промяна в плановете", казва известният художник, изографисал черквата на Ванга. Петричани говорели, че ДПС настъпва към горещите извори педя по педя, че иска святата земя на пророчицата за свои цели. И били готови да я бранят. "С камъни ще ги изгонят от Рупите", категоричен бе Светлин Русев. Той е сигурен, че няма да се стигне до светотатството.
"Не вярвам някой да се реши да строи джамия на Рупите. Ванга приемаше всички и не ги делеше по вяра и етност, но мечтата й бе да изгради християнски храм", коментира за "Атака" Нешка Робева.
В първия работен ден на парламента след ваканцията АТАКА и ВМРО ще отправят парламентарно питане към министрите на земеделието и на околната среда Нихат Кабил и Джевджет Чакъров по темата. "Искаме категоричен отговор ще строи или не ДПС джамия на Рупите", каза за "Атака" депутатът от ВМРО Борис Ячев.
"Да се строи джамия на Рупите никога не е било в дневния ред на партията, никъде няма подадени заявления за разрешително за строеж", кълне се ДПС-активистката Атушка Маркова. Тя нямала информация кой изкупува земите край изворите и не била чувала за бизнесинтереси на ДПС.

У нас · Светлин Русев: Кощунство е да се вдига джамия на Рупите
· Бойко Борисов: Сидеров ще гиотвее всички
· Георги Марков: Първанов да каже защо толерира ДПС

По света · Британска фирма продала на Иран ядрен материал
· ЦРУ имало таен затвор и у нас

Коментари · Спасението е едно: насилие в рамките на закона!

Икономика · Проф. Александър Чирков: Гайдарски е много опасен - да си ходи
· Сменяме регистрационните табели на автомобилите