??????? ?????
http://www.vestnikataka.com/?module=displaystory&story_id=5239&format=html&edition_id=74

Координаторът на АТАКА за Петрич Огнян Тетимов: ДПС да декларира, че няма да вдига джамия на Рупите

Някой търси етнически конфликт с искания за минаре в любимата на леля Ванга местност

СТАНКА ДИНЕВА

ВИЗИТКА
Огнян Тетимов е роден 1964 г. в Сандански. Завършил е техникум в Сандански. Работил е завод "Беласица" в Петрич. От 1992 г. има собствен бизнес. Женен е с две деца. В момента е общински координатор на АТАКА в Петрич.

- Г-н Тетимов, лидерката на ДПС в Петрич Атушка Маркова ви обвини, че си правите пиар за сметка на движението. Така ли е?
- Това не отговаря на истината. По инициатива на АТАКА и ВМРО в Петрич започна събирането подписка срещу плановете за построяване на джамия на Рупите. Това не се хареса нито на местното ръководство, нито на шефовете на ДПС в София. Като не намериха друг начин да отклонят вниманието от джамията, решиха да омаловажат инициативата ни като я представят за пиар-операция. Подписката ни има за цел да изрази гражданската позиция на местното население срещу плановете за вдигане на джамия. Но знаете ли какво ме изненадва? Атушка Маркова, лидер на ДПС в Петрич, опровергава тази наша информация, но от централата на движението си мълчат и не казват нищо. Ние от АТАКА приемаме мълчанието като съгласие с това, срещу което се борим - построяването на джамия.
- Кога и как получихте информация за това?
- Когато лидерката на ДПС в региона и ликвидатор на Горското стопанство в Петрич Атушка Маркова пристигна на Рупите, за да ме изгони от къмпинга, за който имам законен договор за ползване, при мен дойде човек от движението. Той се представи за лична охрана на Ахмед Доган и ми каза: Защо само вие християните трябва да имате църква на Рупите. Ако това място е свято, и нашите, мюсюлманите трябва да имат джамия и да идват тук".
- Ще кажете ли името му?
- Разбира се аз не мога да назова името на този човек, защото разговорът се проведе на четири очи. Няма нито свидетел, нито документ. При това положение, ако кажа кой е той, човекът ще ме съди, защото е наясно, че може да го направи. По време на разговора не е присъствал никой друг, който да потвърди думите му. Такива неща винаги се казват насаме. По-късно тази информация ми беше потвърдена и от втори човек, които и в момента работи на Рупите. С него също разговарях насаме, без свидетели. Точно на Нова година сутринта на мой приятел се обадил трети човек по телефона, който му казал да ми предаде да спра да се занимавам с къмпинга и джамията на Рупите, защото може да ми се случи нещо. Това място било свързано с големи икономически интереси на ДПС. Но аз имам едно предложение: нека Али Осман Имамов, Ахмед Доган, Атушка Маркова и други лидери от ДПС официално да декларират, че няма планове да строят джамия и че това няма да стане никога.
- В медиите излезе информация, че мотив за подписката ви са споровете с местното горско стопанство, на което директор-ликвидатор е Маркова. Има ли търговски привкус подписката?
- Няма никаква връзка между моите спорове с "Калабак 99" за къмпинг Рупите и скандалите около плановете за построяване на джамия. Като бизнесмен аз търся правата си по съдебен ред и възнамерявам да го правя и занапред. Това обаче са търговски взаимоотношения, които нямат нищо общо с джамията. Изненадан съм, че Атушка Маркова обяснява гражданската ми позиция по въпроса със съдебните дела, които водя. Според мен така тя се опитва да отвлече общественото внимание и да представи нашите спорове като междуличностни, а не като политически и принципни. Обърнах се към съда, защото ми беше отнето противозаконно имущество, което ми принадлежи. Това по всички закони в България е престъпление. Обикновена кражба, тъй като и до момента на къмпинга ползват вещи и техника, които съм купил със собствени пари. Аз съм наясно, че на Рупите не може да се строи. Затова нямам претенции за собственост върху къмпинга, а само за своята собственост. Не ми е в стила, а и звучи несериозно заради някакво кухненско и хотелско оборудване да водя безпринципни спорове с ДПС. Моята позиция е национално отговорна и принципна и затова я отстоявам. Независимо, че от движението се опитват да представят споровете ни на битово равнище, като махленски. Вярвал съм и продължавам да вярвам, че на това свято място, което леля Ванга толкова много обичаше, не трябва да има джамия. Ако такава трябваше да бъде построена, тя щеше да каже своята повеля. Тогава всички щяхме да се съобразим с нея.
- На каква основа ви подкрепя депутатът от ВМРО Борис Ячев?
- С Борис Ячев сме българи, които обичат страната си, обичат Петрич и Рупите. С него освен това изповядваме идеята, че с всички сили и средства трябва да браним земята си от опитите на ДПС да я потурчи отново, но с пари и с политическа и икономическа власт. Това наше виждане се споделя от много хора в региона. Позицията ни срещу плановете да се построи джамия беше подкрепена от над 4000 души, които сложиха подписа си под протестните документи.
- Колко са турците във вашия регион и толкова ли са много, че да имат нужда от нова джамия?
- В петричко има 432 български граждани, които се самоопределят като турци. Това сочат данните от последното преброяване в България. В цялата община живеят около 50 хил. души. Т. нар. турци са пръснати из околните села. Трудно свързват двата края и рядко имат възможност да пътуват до Рупите. При това положение не виждам защо там трябва да се строи джамия. Ако толкова много имат нужда от храм, да го вдигнат на място, което ще им е по-удобно да посещават. По наша информация искане за вдигането на молитвен дом мюсюлманите от нашия край вече са пуснали до съответните органи. Плановете са една да бъде построена в село Яворница, което е на 15 км от Рупите. Както и да го смята човек, две джамии за 400 души и на толкова малка територия са много. Пък и защо да се дразнят българите, като се вдига минаре в любимата на леля Ванга местност. Освен ако ДПС не търси начин да се предизвика етнически конфликт и ако не иска да покаже на цяла България, че независимо от протестите може да си построи джамия, където пожелае.
- Как очаквате да приключи този спор?
- Искам преди всичко да благодаря на петричани, че ни подкрепиха и дадоха ясно да се разбере, че няма да позволят на ДПС да си разиграва коня из Рупите. Смятам, че случващото се сега стана тъкмо навреме, защото март-април вече щеше да е късно. И може би всичко това щеше да излезе наяве, едва след като бъде построена джамията на Рупите. Но аз мисля, че случаят няма да приключи. По наша информация 12 дка в сърцето на Рупите принадлежат на фирми от обръча на Ахмед Доган. Нека господата от ДПС да знаят, че не всичко на тази земя е пари. Трябва да има и морал, и почтеност. Ако Доган наистина държи на доброто име на своята партия, трябва да спре арогантното държание, лъжите и задкулисните игри на лидерката на ДПС в Петричко. Защото етническото напрежение по нашия край се насажда лично от нея. Със закупуването на тези безценни земи от горското стопанство "Калабак 99" за жълти стотинки и продажбата им за хиляди, тя настройва цялото население от района срещу ДПС и Ахмед Доган.