"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 1370 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 17/05/2010
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
АТАКА: Бюджетът да се прави в парламента, а не от чиновници в МФ


Експерти на патриотите предлагат през 2009 г. минималната заплата да е 350 лв., а прогнозната инфлация 2%

Емилия Антова

Да бъде променена философията на правене на бюджет, защото в момента действащият обслужва интересите на управляващите. Това заяви вчера на пресконференция в парламента Волен Сидеров, подкрепен от екип от икономисти, сред които главният секретар на УНСС Боян Дуранкев, проф. Кръстьо Петков и финансовият експерт Кольо Парамов. АТАКА пристъпва към изграждане на разширен Консултативен съвет, включващ финансисти и икономисти, като стъпка към цялостното изготвяне на алтернатива на управлението на тройната коалиция, заяви Сидеров.
Сегашният закон за бюджета дава на финансовия министър безпрепятствено и неконтролируемо да изработи матрица, която парламентът приема за 2 седмици, припомни Кольо Парамов. Той настоя да се върнем към старата практика от 1993 г., когато държавният бюджет се съставяше от Бюджетната комисия и Народното събрание, а не от чиновниците на министерството на Орешарски и управляващото мнозинство.
Каниха ни като експерти и АТАКА, и някои други формации, но запознавайки се с програмата на националистите за излизане на България от кризата, веднага се подписвам под половината предложения, призна проф. Петков. Според него патриотите предлагат една истинска алтернативна национална програма. В момента в България реална алтернатива на управлението са единствено АТАКА и ГЕРБ, заяви Петков.
Дошло е времето, когато идеите на националистите в политически план трябва да стигнат до всички избиратели в България и затова сме тук заедно с АТАКА, подкрепи го и Кольо Парамов.
Минималната работна заплата догодина трябва да бъде между 350-400 лв., заложената инфлация - 1-2%, а икономическият растеж - 8-9%, предложи за бюджет 2009 Боян Дуранкев.  Управляващите са предвидили минималният доход да е 240 лв., т.е. залага се страната ни да става все по-бедна, твърди експертът. Той посочи, че в Румъния тези дни е взето решение за 20% скок на пенсиите, докато у нас придвижването е с 14%. Икономистът разкритикува предвидения от тройната коалиция икономически растеж на БВП от 6,5%, защото България ще продължава да изостава от европейските страни. Високата прогнозирана инфлация от 5,5% за догодина според него означава, че голяма част от доходите на населението ще продължават да се обезценяват. Когато се залага такава инфлация, тя винаги се преизпълнява, припомни Дуранкев. Според него несъстоятелно е и запазването на плоския данък от 10%, защото той не е изпълнил основната си цел - излизане на светло на всички доходи. Като основен минус на проекта за бюджет 2009, предложен през юни, експертът определи несъобразяването му с две неща: сривът на финансовите пазари в  международен аспект и загубата на еврофондове у нас.

У нас · МВР удари сводниците на Трактора и Октопода
· Семейство дерибейства в енергийна фирма в Монтана
· Депутатът Явор Нотев: Специализираният съд ще отпуши системата

По света · Европейската икономика е в най-тежката си криза

Коментари · Тънкият лед на антисемитизма, порока и дипломацията

Икономика