"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 938 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 27/10/2008
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Лекарят Марсел Леви: Управляващите извършват здравен геноцид над българите

Люблена Папазова

Марсел Хаим Леви, роден на 24 юни 1960 г. гр. София, завършил МУ София, работил в катедра социална медицина при СУ. Женен с две деца.

- Доктор Леви, все по-притеснителни стават новините за здравето на българина. Първенци сме по детска смъртност и сърдечно-съдови заболявания, наблюдава се бум за отдавна забравени болести като туберкулозата. На какво се дължи тази мрачна статистика?
- Слава Богу, с детската смъртност пред нас е Албания, иначе щяхме съвсем да се орезилим. От 19 г. насам нито едно правителство не се интересува нито от профилактика, нито от детско здравеопазване, нито от здравеопазването като система. Например през 1993 година бяха отменени безплатните лекарства за деца до 6 г. Стигна се до там, че децата умираха от пневмония. В момента туберкулозата е 35 на сто хиляди и продължава да се увеличава. А както е известно, жълтата гостенка е социално заболяване. И за съжаление никой не си мърда пръста. По данни на републиканския специалист по кардиология 66% от българите страдат от сърдечно-съдови заболявания, 10% от населението е с психични заболявания, 85% считат, че лекарствата са пределно скъпи и не могат да си ги позволят. Болести на обмяната и на затлъстяването идват от нерационално хранене. Не им стигат средствата на българите за рационално хранене. Гледат да се натъпчат с каквото и да е. Здравеопазването като система от медицински и немедицински здравни дейности е функция на държавата, а не само на едно ведомство.
-Ще излекуват ли частните здравни фондове болният българин? Защо управляващите така масово ги лансират?
- Защото в тях има много пари. Забележете, че в момента тройната коалиция не може да се разбере дали частните здравни фондове да работят на осигурителен или застрахователен принцип. Никой дефакто не иска да посегне върху монопола на НЗОК. Защото това позволява продължаване на плащанията под масата. Няколко милиарда лева се въртят в нелегалните плащания на здравеопазването. Ако всичко това излезе на светло, откъде ще дойде обогатяването на определени кръгове? Иван Костов се опитва да се представи за радетел на модерното здравеопазване в Българя, но тъкмо неговият министър на здравеопазването наложи монопола на НЗОК, а сега твърди, че просто е сбъркал. Лично аз бях свидетел, когато в присъствието на министър Семерджиев консултантът от Израел проф. Гарти (български евреин) твърдеше, че законът е корупционен и че в Израел с 4 здравни каси едва държат корупцията в поносими размери. Направи ми впечатление неговото изказване. "Разберете, че мен ме боли за България, защото аз съм жив само за това, че родителите ми са от България. Защо съсипвате страната си?" Това беше през 1999 г.
-Какво според вас е бъдещето на здравеопазването у нас изобщо и как ще оцените политиката на управляващите в последните години в тази сфера?
- Освен като здравен геноцид по какъв друг начин може да се оцени. За съжаление! В момента тройната коалиция играе ролята на неутронна бомба за българската демография. След време ще има територия, но няма да има население. Бъдещето на здравеопазването е в смесените форми. Сега се предполага, че публично частното партньорство заедно със засилен държавен контрол, подчертавам именно контрол, а не бюрокрация, е една от най-добрите форми.
- Ако вие бяхте министър на здравеопазването, какъв ще е първият проблем, с който ще се заемете и защо министър Желев няма воля да го реши?
- Едва ли някога ще стана министър на здравеопазването. Първият проблем ще е да поискам обективна реална снимка на състоянието на здравеопазването и медицинската помощ. След което , разбира, се ще трябва да си запазя място на централните гробища. А министър Желев не го прави точно заради това, за да не се озове в тях. И по-точно защото Желев е човек на Гоце. Срамно е да кажа думата президент. Той е поставен не с цел да извърши реформите, какви реформи няколко месеца преди изборите, а с цел да разиграва театър, за да хвърли прах в очите на по-лековерните.
-Усещат ли медиците тенденцията, прокарвана от властта, лекарите да бъдат изкарвани виновни за хала на здравеопазването?
- От 45 г. насам това е постоянна тенденция. Въпреки че през 50-те години лекари и медицински сестри членуваха в един профсъюз на хигиенните работници. Не казвам, че сред колегите в съсловието няма корумпирани, напротив има, но те са в пъти по-малко от онези, които правят и невъзможното, за да поддържат някакво ниво на медицината у нас.
-Наближават парламентарните избори. Как очаквате да се развие политическата ситуация от тук нататък?
- Според мен и лично мое мнение е, че ситуацията ще се нагнетява все повече и повече. Считам, че ще има провокации по отношение на АТАКА, компилирани снимки с пречупени кръстове, опит да се докаже, че партията е от националсоциалистичеки тип , да се заплашва населението, че ако АТАКА участва в следващото управление, България ще изпадне в международна изолация. Но имам и една оптимистична прогноза, че това няма да сработи, българският народ е достатъчно интелигентен.
-Вие сте редовен читател на вестник "Атака". Много "медийни специалисти" се опитват да изкарат нашите читатели необразовани и ниско интелигентни. С какво ви привлече органът на националистите?
- Първо, аз не приемам квалификациите. Второ, считам, че човек, който раздава каквато и да е квалификация, по презумпция не може да бъде интелигентен. Националистическите партии в цял свят бележат възход, защото национализмът е уважение към собствената идентичност. Във в. "Атака" ме привлича с обективността на фактите и искреността на материалите, което не означава, че съм съгласен с всичко, но тъкмо възможността за дискусия и за друг поглед върху нещата прави вестника все по-интересен, както и смелостта на журналистите с техните разследвания.

У нас · Повдигнаха обвинение срещу ромите в Бояджик, поругали националния флаг
· Румен Петков в тотална изолация, пие мрачно в Плевен
· Валери Симеонов: Спряното дело срещу граничаря Цонков е победа за гражданското общество

По света · Преднината на Обама се топи
· Два милиона отровни пици уплашиха Япония

Коментари · Гоце брани от кризата само олигарсите си

Икономика