"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 950 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 10/11/2008
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Полицаят Гешев бил непоколебим пред корупцията

В книгата си "Тайно досие на Гешев" (1992) пловдивският автор с псевдоним Август Розенберг разказва как в края на 30-те г. бизнесменът Коста Нефтянов бил изпратен от Жак Хаим Асеов - едър капиталист, масон и ротарианец, но и филантроп, - да спечели топполицая Никола Гешев, като му обещае облаги.
Най-напред емисарят почнал така: "Г-н Гешев, вие служите вече 10 години, имате постижения, но следствената дейност в напредналите държави динамично се усъвършенства; без специализация и познаване на международния опит не може". И го успокоил: "Средства ще се намерят, всичко може да се уреди..."
Сетне го изкушавал: "Предлагал му помощ, показвал загриженост, пледирал, че покровителите, от чието име говори, ще се застъпят и могат чрез министъра на вътрешните работи, даже чрез намесата на Георги Кьосеиванов (премиера - б. р.) да уредят въпроса за една продължителна специализация".
Обаче Гешев отговорил: "Едно мога да ви кажа: ако не беше уважението ми към г-н Жак Асеов, и двамата щях да ви подведа под отговорност за подкуп на длъжностно лице и 3 месеца затвор не ви мърдаха".
Накрая авторът посочва: "Полицаят бил човек на делото и ясните позиции. В него нямало дребни игри, интриги, евтини шмекерии. И дума не можело да става за ходатайство, подкупи или съблазни от какъвто и да е характер. Принципността в службата и резултатността в работата били над всичко" (стр. 54).
Е, ако Гешев живееше днес, любопитно е какъв ли унизителен прякор биха му лепнали "колегите" в сегашното МВР?

У нас · АТАКА: Избиването на тракийските българи да се признае за геноцид

По света · 20 жертви на пожар на руска атомна подводница
· Исландия проси пари от Китай

Коментари · Първанов на туризъм в Мексико!

Икономика · Петър Димитров се скри в Бразилия от работниците на "Кремиковци"