"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 952 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 12/11/2008
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Кольо Иванов, фермер от Голямо Враново: Властта спасява далаверата по САПАРД, а не земеделието

Адрияна Никифорова

Кольо Андреев Иванов е роден на 22.07.55 г. в гр. Бургас, завършил техникум "КИП и автоматика" в Бургас и техникум в София специалност "Двигатели с вътрешно горене". Работил е в градски транспорт в София. Семеен, с 3 деца.

- Г-н Иванов, вие бяхте на протеста на млекопроизводителите пред земеделското министерство. Защо протестирате?
- Протестирам, защото няма държавна политика, която да гарантира бъдещото развитие на животновъдния бранш. До тук не видяхме нищо направено както от сегашното правителство, така и от предходното за българското земеделие.  В споразуменията, подписани с ЕС, също не ни се гарантира едно нормално развитие на този важен за страната отрасъл. В момента ние сме в патова ситуация - не можем да теглим кредити, които не са обезпечени. Налага се да ипотекираме жилищата си, земеделската земя, всичко което имаме налично, за да теглим кредити. В същото време заради световна криза лихвите непрекъснато растат. Държавната политика трябва да ни гарантира нисколихвени кредити, за да инвестираме спокойно и да развиваме нашите ферми. Иначе ще фалираме. Управляващите могат да ни помогнат и като ни дадат безвъзмездно да ползваме държавни земи. Засега нищо от това не се прави. Общинската земя стои, дава се на търгове, стига се до баснословни суми от 75 лв. на декар, което е непосилна цена за нас. Затънали сме в бумащина -  камари документи за животни и всякаква регистрация по ДДС. Сложна е цялата система. Най-лошото е, че тези, които изпълняват административните услуги, не са наясно с нещата и непрекъснато ни прехвърлят от едно на друго място.
- Доволен ли сте от последните разговори със земеделския министър Валери Цветанов. Според вас защитени ли са интересите на стопаните в България?
- Въобще не съм доволен. Ние му даваме заплатата и вместо да решава нашите проблеми и да излезе и разговаря с нас, той само ни се кара. Той е некадърник, само обещава, а като не може да свърши работа, започва да обвинява производителите, че не спазваме закона. В момента управляващите само чакат да им свърши спокойно мандатът и затова само обещават - за да укротят тълпата. Това, което обещаха, е да получим по 4 ст. за литър качествено мляко. Как да сме доволни? Цялата им схема е само бюрокрация и корупция. Заблуждават народа и го лъжат, никаква работа не вършат.
- Вие раздавахте визитки, в която обявявате, че разпродавате фермата си. Защо спирате да гледате животни?
- Принуден съм да разпродам животните си, защото не съм получил и стотинка субсидия, с която да ги гледам. Получавам от мандрите някаква цена за млякото, но  като махна парите за разходи - ток, вода, данъци, осигуровки, храна за животните - нищо не ми остава, вечно съм на червено. С животновъдство се занимавам от 2000 година. Започнах от 1 крава и две юници, сега имам около 40 животни, но започвам да ги разпродавам, само дойните крави оставам. Мъжките продадох за малко или никакви пари, за да се опитам да спася нещата. Но като виждам, че няма никаква промяна, най-вече за субсидиите, не знам как ще се оправя и с тези животни, които ми останаха. Уж преговаряха в Брюксел, но мисля, че се опитаха да спасят корупционната система по САПАРД, а не да спасят българското земеделие.
-Успява ли българският земеделски стопанин да си плати кредитите, след като парите по програма САПАРД бяха спрени, а субсидии няма?
- Много е трудно и тежко за нас. Дават ни кредит, за да ни правят крепостни селяни. Защото теглим цялата сума от банката, тя си взема нейното, покачва лихвения процент, очакваме някакви пари, а те не идват и накрая, като не можем да си покрием разходите, банката ни взема всичко. Против това съм от националния бюджет да плащат на тези, които са одобрени по САПАРД. Аз протестирам да се дават тези пари, защото всички, които работим тук, плащаме данъци. А те са направили корупционни схеми, които източват САПАРД. За да ти отпуснат пари за проект по САПАРД, ти искат процент. Съгласяваш се, защото иначе няма да ти тръгне проектът. Не може в другите страни данъкоплатците да казват не даваме пари за далавери, а тук да може. Затова заявих, че минавам в нелегалност, не съм съгласен с моите пари да си правят корупционни схеми и да източват бюджета.
-Как според вас могат да бъдат решени проблемите на животновъдите в България? Каква субсидия трябва да получавате, за да бъдете конкурентоспособни на колегите си в другите европейски страни?
- За да сме конкурентоспособни, трябва да спрат да вкарват сухо мляко от Украйна и не само от там, което е на ниска цена и подбива нашето мляко. Всички млечни продукти вече не са от мляко, а кондензирани продукти, суроватки, които на запад не се ползват, но тук ги вземат, защото са на ниски цени. За да бъде разрешен този внос, някой има облага. Нищо не се прави по въпроса. Трябва да получаваме и свежи пари, ако не искаме цената на млякото да скочи и като краен продукт то да стане непродаваемо. Управляващите излизат с номера, че в момента на ЕС субсидията е 22 евро на тон, но когато са правили тези инвестиции, те са били много големи. В Германия печелят на всеки литър мляко по 12 евроцента, без разходите, чиста печалба. Затова и работят. А ние за всеки литър губим 12 евроцента, защото нямаме инвестиции, пълна мизерия. Произвеждаме на загуба. Затова не виждам защо трябва да продължаваме да произвеждаме. Аз лично се отказвам.

У нас · 1 млн. лева глоба за "Топлофикация" София, ако не пусне парното
· Бизнесът към Орешарски: Направете антикризисен бюджет, този е много розов

По света · Работници на „ЧЕЗ“ арестувани в Чехия за шантаж на клиенти
· Обама закрива незаконния затвор в Гуантанамо

Коментари · Червеният динозавър пак обеща да си отреже опашката

Икономика