"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 952 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 12/11/2008
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
1 млн. лева глоба за "Топлофикация" София, ако не пусне парното


До дни държавата става единствен собственик на дружеството

ДКЕВР предупреди, че ще санкционира "Топлофикация" София с 1 млн. лева , ако не пусне парното на всички абонати. Оправданието на дружеството монополист е, че "Булгаргаз" им е намалил подаването на газ, заради натрупани дългове. Дружеството не изпълни ангажимента си от понеделник в София да има парно. Засега отопление има само в детските градини и болниците, кога ще бъде пуснато на останалите абонати никой от ръководството не казва.
В момента "Топлофикация" работи само с около 30% от необходимите за отоплителния сезон количества газ. Според заместник-председателя на ДКEВР Валентин Кирчев "Топлофикация" вече имала готовност да покрие по-голямата част от дълговете си към "Булгаргаз" и да получи необходимите количества газ за отоплителния сезон.
ДКЕВР потвърди, че промяна на цената на парното ще има най-рано от януари. Има вероятност поскъпването да е по-малко от предварително обявените 12 %, тъй като се очаквало цените на природния газ да паднат, съобщи Кирчев.
Междувременно стана ясно, че в четвъртък на заседанието на Столичния общински съвет ще има допълнителна точка - за безвъзмездно прехвърляне на акциите на "Топлофикация" София на държавата. Столичният кмет Бойко Борисов заяви, че правителството "като една истинска рекетьорска организация" от самото начало е знаело какво иска и какво цели. Чрез "Булгаргаз" правителството ни принуждава в четвъртък да вземем единствено и само това решение, заяви Борисов.
Докато кмет и държава си прехвърляха отговорността за парното, съдът даде ход на делото срещу бившия му шеф Валентин Димитров. Освен него прокуратурата обвинява и членовете на борда на дружеството - Валентин Димитров, Илко Йоцев, Иванка Диловска, Георги Рогачев, Георги Ненков и Пламен Василев за безстопанственост в периода 2003-2006 г. Щетите за "Топлофикация" са около два милиона лева - изразходвани са представителни пари, купувани са горива, сключвани са договори за рекламни материали. Софийски градски съд прие молбата за предявяване на граждански иск за 1,6 милиона лева срещу подсъдимите по делото.

У нас · 1 млн. лева глоба за "Топлофикация" София, ако не пусне парното
· Бизнесът към Орешарски: Направете антикризисен бюджет, този е много розов

По света · Работници на „ЧЕЗ“ арестувани в Чехия за шантаж на клиенти
· Обама закрива незаконния затвор в Гуантанамо

Коментари · Червеният динозавър пак обеща да си отреже опашката

Икономика