"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 955 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 15/11/2008
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Проф. Станислав Станилов, зам.-председател на ПГ АТАКА: Няма давност за геноцида над тракийските българи

Маргарита Върбанова

Проф. Станислав Станилов е роден на 9 септември 1943 г. в Габрово. Завършил е Априловската гимназия и специалност "История" във Великотърновския университет. Той е един от безспорните авторитети в областта на историята на Първата българска държава. Автор е на 6 книги и на много научни публикации. Владее немски и руски език, ползва френски. Депутат в 40-ото НС, зам.-председател на ПГ АТАКА.

- Г-н Станилов, преди дни вие и Тодор Батилов за пореден път внесохте питане към премиера Станишев какво е направило правителството за имотите на тракийските бежанци. Очаквате ли кабинетът да реши този проблем?
- От първия ден в 40-ото НС АТАКА постоянно пита премиера Станишев за имотите за тракийските българи. Министър-председателят обещава какво ще направи, но нищо не предприема. Сега сме подновили питането, като сме се базирали на предишните му отговори. Той е информирал, че е водил разговори с турския си колега Ердоган, който му обещал въпросът да се разгледа от междуправителствена комисия. Според нас, ако нещо е свършено, то е от формална гледна точка. Няма видими резултати и няма съвместни заседания на двете комисии - турската и българската.
- Защо АТАКА подновява искането точно в този момент парламентът да признае арменския геноцид?
- Арменският геноцид е бил  разглеждан само като исторически факт, а ние от АТАКА, искаме той да получи морална и правна оценка. Признаването на изтреблението на един народ е базирано на историческите документи. Те имат международна легитимност, т.е. те не могат да бъдат оспорвани. А турската държава и турската партия ДПС в българския парламент оспорват историческия смисъл на документите, като твърдят, че не са верни. Ние разглеждаме факта на арменския геноцид от морален и правен характер. Базираме се на това, че 9 страни членки на ЕС са го признали. И най-накрая се базираме на изявленията на новия президент на САЩ Барак Обама в предизборната му кампания, че Америка ще признае арменския геноцид. Впрочем в САЩ долната камара на парламента го е признала, не го е признала горната камара, там се водеха продължителни спорове. Турската държава заплашва САЩ, че ще прекрати с тях икономическите връзки, ще излезе от военния съюз НАТО и пр. На многобройни американски професори им се дават пари, за да оневиняват в своите исторически "трудове" турското правителство за геноцида. Дори има извадени документи от арменската общност, които показват в кой университет кои учени колко получават. За година са харчени около милион - милион и половина долара, за да се пренаписва една история, която е неоспорима.
- Допускате ли това парламентарно мнозинство да признае изтреблението на арменския народ?
- Нямаме особена надежда, че ще се случи. Би било прецедент, добър прецедент. Но ние от АТАКА сме длъжни да го внасяме, за да се знае, че този въпрос стои пред българското общество и неговите легитимни институции - НС и правителството. И ще стои дотогава, докато не го решим.
- Свързан ли е въпросът за арменския геноцид с предстоящата за внасяне от ПГ АТАКА проектодекларация в НС да се признае за геноцид и изтребването и изселването на тракийските българи в началото на 20-и век?
- През миналата сесия депутати от ВМРО внесоха предложение да бъде признат геноцидът над арменците заедно с геноцида над тракийските българи. Ние смятаме, че това са два отделни въпроса - признаването на арменския геноцид и на геноцида над тракийските българи през 20-и век, избити от Османската империя по време на войните и изселванията. Има достатъчно документи, за да се базира искането за признаване на този геноцид с решение на НС. Престъпленията над тракийските българи нямат давност. За това има специална резолюция на ООН от 1965 г. Престъпленията срещу човечеството нямат давност. Те не могат да бъдат закривани. Но признаването на зверствата над двата народа са свързани. Ако всички държави осъдят арменския геноцид и принудят Република Турция да го признае, тогава хиляди арменци ще могат да заведат дела, за да бъдат обезщетявани с имоти, каквито са имали в Турция - лозя, маслинови гори. Турция трябва да плати, защото ги е изгонила без багаж. Това е икономически въпрос и аз мисля че там е по-голямото препятствие - в признаването от Турция на арменския геноцид.
- Каква е позицията на нашето правителство по въпроса за тракийските имоти?
- По повод тракийските имоти Станишев каза, че този проблем ще бъде поставен, когато се водят преговори за приемане на Турция в ЕС. Българският геноцид е свързан именно с тези имоти, за които има спогодби. Досега обаче този геноцид не е признат. Има многобройни изследвания по време на въстанията, би могло да се поработи и вероятно това ще го направим през следващите седмици. Да бъдат включени в тази рамка и македонските българи, които след Илинденското въстание също са напуснали имотите си и не са били обезщетявани. Става дума за морален акт, а не само за обезщетение - че тези хора са били принудени да напуснат родните си огнища именно по насилствен начин. Те не са изселници, те са бежанци, избягали от турската войска по време на Илинденското въстание, това е основното.
- Очаквате ли другите политически сили да подкрепят това предложение на АТАКА?
- Не знам, мисля, че ще получим по-малко гласове, отколкото за арменците, макар че казусът ще бъде още по-категоричен. Но ДПС ще започнат да заплашват коалиционните си партньори. В следващото НС, зависи от конфигурацията, има по-голяма надежда.
- Да ви върна към злободневието. Как оценявате ситуацията, как страната ще се справи с финансовата и икономическата криза, със стачките и фалитите?
- Ситуацията в България е такава, каквато беше при Сакскобургготски и Иван Костов, тъй като се управлява както тогава. Тая пълна, безогледна и безконтролна приватизация, тая липса на следприватизационен контрол... Това са причините за случилото се с "Кремиковци". Никой от тези, които са купили "Кремиковци", не е изпълнил договорите. Те просто не са влагали пари, а са го източвали и така го ликвидираха. Така стана с хиляди предприятия. Ако българската промишленост не беше така унищожена , което започна от Иван Костов, сега нямаше да сме в това състояние. Що се отнася до политическия хаос, в който се намира страната ни, той е пряко отражение на тази безпринципна доктрина, по която се управлява България - че пазарът трябва да оправи всичко, а държавата да се изтегли. И тя се е изтеглила от всичко. Затова се крадат акцизи, данъци, ДДС, митнически такси... Според оценки на икономисти се губят 5-6 милиарда евро годишно. Това са пари, с които можеха да се вдигнат заплатите и да има за всички. В края на краищата не може едни да се возят на суперлуксозни автомобили, а други да не могат да получат образование и медицинска помощ.

У нас · Кризата дойде! Хиляди остават без работа
· АТАКА: Вълчев излъга 3000 учители за парите от матурите
· Миков брани циганските каруци в столицата

По света · Етническа българка се цели в президентския пост в Бразилия
· Еврозоната в рецесия за първи път в историята си

Коментари · Депутати - турски агенти рушат държавността

Икономика · Над 1 милиард лева по-малко инвестиции у нас