"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 960 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 21/11/2008
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Шефът на ОЛАФ Франц Брюнер: Искам реални присъди за кражби на европари

Искам реални присъди, в противен случай постигнатото до момента може да бъде поставено под въпрос. Не мога да кажа дали спрените пари ще тръгнат отново към България. Това заяви шефът на Европейската служба за борба с финансовите измами - ОЛАФ Франц-Херман Брюнер по време на срещата си вчера с премиера Станишев. Моментът е критичен и правосъдието трябва да осъзнае своята отговорност, каза още Брюнер. Според шефа на ОЛАФ е много важно усилията за преодоляването на недостатъците в усвояването на европейските средства да бъдат трайни и свършеното през последните месеци да продължи и занапред.
Брюнер е изтъкнал и необходимостта от това да стане по-видима и ролята на Меглена Плугчиева като вицепремиер, който не просто управлява процеса на усвояването на европейските средства, но и създава структури и въвежда практики, които ще имат дълготраен положителен ефект и в бъдеще.
В момента у нас текат 30 разследвания за злоупотреби с пари от еврофондовете. Един от обвиняемите е спонсорът на БСП Марио Николов. Той и групата му, към която беше включен и спонсорът на Първанов Людмил Стойков, са източили 7,5 милиона евро по САПАРД. Изненадващо обвиненията срещу Стойков бяха свалени и сега той се разследва само за пране на пари. 
За да си направят ПР пред шефа на ОЛАФ, магистратите спретнаха поредна показна акция вчера. Ексшефът на фонд "Земеделие" Асен Друмев получи мярка за неотклонение, парична гаранция в размер на 3000 лева за източване на фонда след решение на Апелативния съд. Миналата седмица той бе пуснат на свобода от Софийския градски съд поради недостатъчни доказателства за вината му. След вчерашното заседание обвиняемият допусна, че вероятно е бил задържан заради визитата на генералния директор на Европейската служба за борба с финансовите измами (ОЛАФ) Франц-Херман Брюнер.
Магистратите са посочили в мотивите за решението си, че няма доказателства за пряко авторство на ексшефа на фонда в престъплението, но поради факта, че Друмев е оглавявал институцията, носи вина.
Асен Друмев беше задържан за 72 часа миналия понеделник по обвинение за безстопанственост по програма САПАРД, с което е нанесъл на държавата вреди в размер на 618 441 лева.

У нас · Шефът на ОЛАФ Франц Брюнер: Искам реални присъди за кражби на европари
· Две години след предложението на АТАКА: Парламентът забрани заменките на земи и гори

По света · Българите са най-нещастни в ЕС
· Нов срив на борсите, цените в САЩ най-ниски от 61 години

Коментари · Капитализмът умира, БСП се прави, че не вижда

Икономика · Започнаха масовите съкращения в железниците