"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 960 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 21/11/2008
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Започнаха масовите съкращения в железниците

Започнаха масовите съкращения в цялата страна. Най-голям срив се очаква в строителството, туризма и железопътния транспорт. Само в пловдивско над 400 души ще излязат на улицата до края на месеца, съобщи председателят на Регионалния синдикат "Подкрепа" Атанас Кръстев.
Около 150 души ще бъдат уволнени от БДЖ. Според Кръстев  съкращенията на персонал застрашават безопасността на превозите и са в нарушение с подписания колективен трудов договор между БДЖ и синдикатите. От "Подкрепа" прогнозират трудна 2009 г., социално напрежение в цялата бюджетна сфера заради ниските заплати и растящата безработица. В потвърждение на синдикалните притеснения Агенцията по заетостта отчете ръст на безработицата през октомври. В бюрата по труда са регистрирани нови 1900 човека, което е с 0.9 % повече спрямо септември.
Транспортния министър Петър Мутафчиев призна, че ще има съкращения в железниците, но отказа да назове конкретния брой на хората, които ще бъдат изхвърлени. Освен със световната икономическа криза, той оправда непопулярните мерки с намаляването на превозите от БДЖ с 20%. Основната причина е спирането на металургичния комбинат "Кремиковци". От товарните превози на БДЖ през 2008 г. на завода се падат 8 на сто, докато предишната година са били 24 процента.  Съкращенията трябва да са минимални, защото след година обемът на товарите може да се увеличи и тогава да няма квалифицирани работници, каза още министърът. Изпълнението на антикризисните програми било свързано и със средствата, които ще се получат от държавата. За 2009 г. железниците ще получат 280 млн. лева.

У нас · Шефът на ОЛАФ Франц Брюнер: Искам реални присъди за кражби на европари
· Две години след предложението на АТАКА: Парламентът забрани заменките на земи и гори

По света · Българите са най-нещастни в ЕС
· Нов срив на борсите, цените в САЩ най-ниски от 61 години

Коментари · Капитализмът умира, БСП се прави, че не вижда

Икономика · Започнаха масовите съкращения в железниците