"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 960 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 21/11/2008
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Станишев амнистира 3300 затворници предизборно


Управляващите попълват електората си с рецидивисти, смята Волен Сидеров

"Управляващите явно искат предизборно да попълнят редиците на оределия си електорат с престъпници и рецидивисти, които да гласуват за тях на идващите догодина избори. Дано освободените от правителството затворници не бъдат използвани за провокативни действия и щурмови групи покрай идващите избори, както беше през 1990 г.", заяви вчера лидерът на АТАКА Волен Сидеров. Така той коментира приетия вчера от правителството проектозакон за амнистия, който ще засегне около 3 300 затворници. Законопроектът за амнистия е изготвен от работна група, назначена от правосъдния министър Миглена Тачева. Абсурдният проект бил лансиран заради честването през 2009 г. на 130-годишнината от създаването на Министерството на правосъдието, като за неговото утвърждаване се съгласила и прокуратурата.
Волен Сидеров припомни, че през 1990 г. при амнистия от правителството на Андрей Луканов бяха освободени 3800 затворници. "После същите тези бандити бяха използвани за създаването на щурмови отряди за провокационни действия. Такива хора подпалиха и Партийния дом в столицата", припомни Сидеров.
Според него освобождаването на престъпници с тежки присъди е лош пример за обществото. "С този акт властта подрива и малкото останало доверие в правосъдната система", поясни лидерът на АТАКА.
Управляващите оправдаха това проекторешение с освобождаване на пространство в претъпканите ни затвори, които не отговаряли на европейските стандарти. В момента лишените от свобода са около 12 хил. души, което означава, че кабинетът готви свобода за 1/4 от тях. Според правосъдния министър Миглена Тачева помилването имало стимулиращо въздействие върху осъдените.
"Освобождаването на бандити, които да се разхождат на свобода, само ще засили страховете на редовия българин. Освен това решението на кабинета е в противовес с вижданията на Брюксел, откъдето искат по-строги закони и наказания за престъпния свят у нас", контрира лидерът на АТАКА.
В проекта на кабинета се предлага също от затворите да бъдат освободени онези, които не са рецидивисти и на които им остава по-малко от 1 г. от изтърпяването на присъдата.
На помилване ще подлежат обаче дори рецидивистите, условието е остатъкът от наказанието им да е до 6 месеца. В проектозакона се предлага от изтърпяване на последните пет години от наказанието да бъдат освободени осъдените, които фактически са изтърпели 15 или повече години, а две години да бъдат опростени на престоялите зад решетките от 10 до 15 години.
От края на Втората световна война досега в България са направени 15 амнистии, като последната е от 1990 г. Предишният проект бе нa Георги Петканов, но не бе одобрен от НС.

У нас · Шефът на ОЛАФ Франц Брюнер: Искам реални присъди за кражби на европари
· Две години след предложението на АТАКА: Парламентът забрани заменките на земи и гори

По света · Българите са най-нещастни в ЕС
· Нов срив на борсите, цените в САЩ най-ниски от 61 години

Коментари · Капитализмът умира, БСП се прави, че не вижда

Икономика · Започнаха масовите съкращения в железниците