"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 963 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 25/11/2008
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Издирват шест деца от бургаския дом "Коджакафалията"


Ромките бягат, за да се омъжват, заяви председателят на ОбС Бургас Валери Симеонов

Шест деца от интерната "Коджакафалията" в Бургас са избягали. Те са обявени за общодържавно издирване, съобщиха вчера от МВР. Няма информация дали изчезналите момичета проституират, обясниха от полицията. Някои от децата са правили преди опити да се върнат при семействата си, но след това бягали и от домовете си.
Директорът на дома Йордан Тодоров уточни, че децата не бягат за първи път, а правят това системно. Те не са избягали заедно, а по различно време. Директорът допълни, че децата са на възраст между 13 и 16 години.
Председателят на общинския съвет в Бургас Валери Симеонов коментира, че най-вероятно децата, повечето от които са ромки, са избягали, за да се омъжат. Той допълни, че домът "Коджакафалията" трябва да бъде преместен от града. Според него това се налага, най-вече поради оплаквания, от хората, които живеят в околностите на дома. Те твърдят, че има посегателства от страна на възпитаниците от "Коджкафалията" в близки до дома входове на жилищни блокове.
Социалното заведение придоби скандална известност след разпространяването на видео материали, в които участват деца-сираци за реклама на филма "Баклава".
Това не е първата подобна проява на възпитаниците на интерната, ами напротив - правели го системно, потвърдиха от ОДП-Бургас. Деца от дома имали практиката да излизат, когато си поискат и да проституират, просят или крадат навън, докато полицията не ги арестува и върне.
Запитан как лентата се е отразила на децата, директорът на дома коментира, че филмът е бил пагубен. Според него голяма част от тях, които са посещавали училище, са били подложени на обиди и унижение от страна на съучениците си. Поради тази причина много от тях са прекъснали временно обучението си.
В рамките на 24 ч. изчезналите деца ще се издирват първоначално от възпитателите на дома, а след това и от полицията.

У нас · Издирват шест деца от бургаския дом "Коджакафалията"
· Полицаят Чавдаров оправдан напълно, благодари на АТАКА

По света · Великобритания намалява ДДС, вдига данъците на богатите
· Стреляха по колата на Качински и Саакашвили

Коментари · Защо властта не разпитва мъжките секретарки за Емин

Икономика · Бум на безработица от Нова година