"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 963 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 25/11/2008
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Великобритания намалява ДДС, вдига данъците на богатите

Британското правителство ще намали ДДС предколедно от 17.5% на 15%, обяви премиерът Гордън Браун. Мярката е част от пакет за справяне с икономическата криза, заложен в новия бюджет на страната. Обмисля се намалението да действа една или две години, за да може икономиката да получи "глътка свеж въздух" на фона на глобалната финансова криза. Намаляването на ДДС с 2.5% ще струва на хазната 12.5 млрд. лири. То ще е най-голямата мярка от обявения от Браун 15 млрд. план за стимули на икономиката. Свалянето на ДДС до долния праг за ЕС от 15% е най-радикалната мярка на правителството на Лейбъристката партия за последните години. Британският министър на финансите Алистър Дарлинг обяви и увеличение на данъците на най-богатите хора в страната, като представи в общи линии предварителните си разчети за бюджета за 2009/10 г., съобщи агенция Франс прес. Правителството на Гордън Браун предвижда да увеличи от 40 на 45 процента данъка за лицата с годишен доход над 150 000 лири (180 000 евро).
"Новите мерки за стимулиране на икономиката не трябва да скриват причините за тази криза - грешки, допуснати от политиците, финансовия надзор и банкерите", отбелязва по повод решенията на Браун британската преса.
Междувременно американското правителство съобщи за спасителен план за банковия гигант Ситигруп, след като цените на неговите акции спаднаха с повече от 60% през миналата седмица.  Американското финансово министерство ще инвестира 20 млрд. долара в замяна на преференциални акции на банката. Министерството и Федералният депозит за застраховане ще гарантират също така рискови кредити на стойност до 306 млрд. долара. Планът за спасяването на Ситигруп идва след инжектирането в банката на 25 млрд. долара обществени средства през миналия месец. През миналата седмица тя обяви, че съкращава 52 хил. работни места в цял свят, след като по-рано бяха уволнени други 23 хил. служители. Ситигруп е втората по големина американска банка, която оперира в повече от 100 страни.

У нас · Издирват шест деца от бургаския дом "Коджакафалията"
· Полицаят Чавдаров оправдан напълно, благодари на АТАКА

По света · Великобритания намалява ДДС, вдига данъците на богатите
· Стреляха по колата на Качински и Саакашвили

Коментари · Защо властта не разпитва мъжките секретарки за Емин

Икономика · Бум на безработица от Нова година