"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 963 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 25/11/2008
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Стреляха по колата на Качински и Саакашвили

В близост до кортежа на грузинския и полския президенти са проехтели изстрели в неделя вечерта, съобщиха представители на властите в Тбилиси. Няма жертви или ранени по време на инцидента, станал в близост до контролен пункт край района на Южна Осетия, отцепил се от Грузия. Грузински представители съобщиха, че изстрелите са дошли от Южна Осетия. Но Русия и Южна Осетия отричат тази информация.
Президентът Михаил Саакашвили и неговият полски колега Лех Качински са били на посещение в района, където се водиха боеве между руските и грузинските сили през август. След стрелбата кортежът им се върна в Тбилиси, където Саакашвили и Качински дадоха пресконференция. Качински помоли никой да не бъде обвиняван за инцидента в Грузия, защото той сам поискал да бъде променен маршрутът, по който се движел кортежът му, предаде ИТАР-ТАСС.
След кратката война през август по границата имаше серия от инциденти, като всяка страна обвинява другата за нарушаване на примирието. Грузия отбеляза в неделя петата годишнина от Розовата революция, довела на власт Саакашвили и неговите съюзници, като гост на тържествата беше полският държавен глава. Посещението на граничния район с Южна Осетия не бе включено в официалната програма на посещението на Качински в Грузия.
Очевидци, пътували със Саакашвили, съобщиха за Ройтерс, че хора в униформи на южноосетинските сили са отправили предупредителни изстрели, когато кортежът се е приближил на 30 метра от границата. Саакашвили каза, че инцидентът трябва да напомни на европейските политици, че Русия нарушава грубо постигнатото от ЕС примирие между Тбилиси и Москва. Окупаторите от 21 век, които нямат законово, морално или някакво друго право да бъдат там и да подтискат хората, са разположени в сърцето на Грузия, каза той по време на пресконференция заедно с Качински.
Руските войски, които изпълняват ролята на мироопазващи сили в Южна Осетия, обаче отрекоха да са стреляли по кортежа. Руски държавни медии съобщиха, че южноосетинците също са отрекли, че срещу кортежа са били отправени изстрели. Руският външен министър Сергей Лавров определи като провокация неделния инцидент.

У нас · Издирват шест деца от бургаския дом "Коджакафалията"
· Полицаят Чавдаров оправдан напълно, благодари на АТАКА

По света · Великобритания намалява ДДС, вдига данъците на богатите
· Стреляха по колата на Качински и Саакашвили

Коментари · Защо властта не разпитва мъжките секретарки за Емин

Икономика · Бум на безработица от Нова година