"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 963 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 25/11/2008
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Забраниха ислямистка секта в Пловдив


Темида потвърди опасенията на Сидеров, че фундаменталистите разширяват дейността си у нас

Пловдивският окръжен съд вчера прекрати дейността на търговското дружество "ГЮНЕШ 2004" ООД - Пловдив, заради противоречие с нормите на Закона за вероизповеданията, тъй като има ролята на ислямистка секта. Дружеството е регистрирано през 2004 г., а съдружниците в него - турските граждани Сюлейман Акбулут, Сюлюн Дженгиз и Реджеп Сормагеч, заедно и поотделно притежават управителни и представителни функции.
Така Темида потвърди опасенията на лидера на АТАКА Волен Сидеров, че фундаментализмът разширява влиянието си в България, а една от тези прояви е искането за строеж на ислямски център с втора джамия в София.
Според исковата молба дружеството се явява формалната законова рамка за легализиране на извършваната активна социална и религиозна просветна дейност на турската ислямска религиозна организация "Сюлейманджълар", която няма официална регистрация в България.
В ДАНС съществуват данни, че "Сюлейманджълар" разполага със значителни капитали, има организационни структури в почти цяла Европа с цел разширяване на турското и ислямистко влияние сред религиозните общности и малцинствени групи. В самата Република Турция на организацията е забранено да развива религиозно-просветна дейност сред деца под 16-годишна възраст.
Освен това сектата контролира и финансира мюсюлманските религиозни училища в страната ни. Подборът на децата за тези медресета е насочен предимно към социално слабите слоеве.
Значителни финансови средства се инвестират и при строителството и ремонта на медресетата, като в част от случаите това се осъществява в нарушение на нормите на българското законодателство.
От доказателствата по делото се установи, че в сградата на дружеството се е помещавал молитвен дом, в който имало ислямистка литература, фесове, броеници и други пособия, служещи за проповеди.
Заради подобни случаи АТАКА е против и изграждането на втора джамия в София и ще търси среща с главния архитект на столицата, заяви вчера лидерът на националистите Волен Сидеров. Според него тук не става въпрос за толерантност и търпимост между религиите. Когато се вдигне второ минаре в София, това се прави с една цел - демонстративно да се покаже за всеки човек, който влиза отвън, че България е по-скоро мюсюлманска, отколкото християнска държава, са аргументите на Волен Сидеров. Опасенията на патриота са, че държавата не упражнява контрол върху такива центрове независимо дали те се намират в София или в Родопите. Никой не се интересува нито какво се изучава или как се подготвят младите хора в тези институции и те стават средище на ислямизма, което е опасно за Европа, обобщи националистът пред бТВ.

У нас · Издирват шест деца от бургаския дом "Коджакафалията"
· Полицаят Чавдаров оправдан напълно, благодари на АТАКА

По света · Великобритания намалява ДДС, вдига данъците на богатите
· Стреляха по колата на Качински и Саакашвили

Коментари · Защо властта не разпитва мъжките секретарки за Емин

Икономика · Бум на безработица от Нова година