"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 963 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 25/11/2008
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Бум на безработица от Нова година


Забравете за коледни надбавки и 13-а заплата, отсече шефът на БСК Божидар Данев

Двуцифрена безработица и намаляване на заплатите от следващата година заради финансовата криза, предричат от Българската стопанска камара. Кризата в България влиза през икономиката ни, категоричен беше председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. Той посочи, че най-опасно е положението там, където са паднали цените на международните пазари - 50 на сто в областта на металургията, до 70 на сто в цветната металургия, в химическата промишленост.
В строителния сектор има замразяване на редица обекти и оттегляне на инвеститори. Има и първи данни, че възнагражденията спадат. Това, по думите на Божидар Данев, ще предизвика криза. Затова от БСК препоръчват увеличение на средствата за инфраструктура в бюджета, за да може част от строителния отрасъл да бъде зает там. По линия на междуотрасловите връзки неминуемо също ще има отражение. Започна обявяването на съкращения в металургията, БДЖ, Български морски флот. Срещу едно работно място в металургичния комбинат "Кремиковци" има 18 в икономиката по технологичните връзки, каза Данев.
Според него и в бъдеще ще има най-големи съкращения там, където има сриване на международните цени. "Не трябва да има никакви коледни надбавки и 13-а  заплата заради финансовата криза", каза още Божидар Данев.
Бизнесът не само в чужбина, но и у нас все по-усилено насочва вниманието си към замразяване на заплатите. В повечето заподноевропейски страни и САЩ това се отнася за висшия мениджърски персонал. В България тенденцията за намаляване на възнагражденията е не във висшия ръководен кадър, а сред работещите в дадено предприятие или фирма, твърдят от БСК.
Според работодателите световната финансова криза ще ограничи чуждестранните инвестиции за кредитиране на продажбите на недвижими имоти, като това ще се отрази и върху икономическия растеж на страната и производителността на труда. Ефектът от световната кризата - финансова или икономическа, ще повлияе върху три параметъра на пазара на труда - заетостта, безработицата, динамиката на работната заплата, потвърди и ст.н. с. Васил Цанов от Икономическия институт към БАН. По думите на Цанов за миналата година има нарастване на броя на заетите лица и то най- вече в строителството с - 30 %. Според него това сега няма да се случи, поради стагнацията в сектора и ще доведе до намаляване на броя на заетите. Той заяви, че се очаква и освобождаване на работна сила вследствие на намаленото вътрешно търсене или от увеличаването на притока на български емигранти, завръщащи се от Европа.

У нас · Издирват шест деца от бургаския дом "Коджакафалията"
· Полицаят Чавдаров оправдан напълно, благодари на АТАКА

По света · Великобритания намалява ДДС, вдига данъците на богатите
· Стреляха по колата на Качински и Саакашвили

Коментари · Защо властта не разпитва мъжките секретарки за Емин

Икономика · Бум на безработица от Нова година