"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 982 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 17/12/2008
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Деница Гаджева, депутат от ПГ АТАКА: Управляващите превърнаха Студентски град в Град на греха

ЗАПРИН КАРАМИНОВ

Деница Гаджева е родена на 6 декември 1982 г. в Хавана, Куба. Завършила е 105 СОУ в София, висшето си образование завършва със специалност "Технология и управление на транспорта" в Техническия университет. Председател е на младежката организация на АТАКА. В парламента е зам.-председател на Комисията по европейски въпроси. Деница Гаджева е част от екипа и на Комисията по гражданско общество и медии. Освен от политика се интересува от музика, спортна стрелба и кино. Членува в АТАКА още от създаването на партията. Владее италиански и немски, ползва английски. Тя е най-младият народен представител в парламента.

- Деница, как ще коментираш студентските вълнения по повод убийството на Стоян Балтов и закъснялата реакция на институциите?
- Убийството на Стоян Балтов е резултат от некадърната политика, която водят управляващите спрямо младежта в България. Смъртта на това момче не трябва да се приема само като лична драма на семейството и на близките, а като крайна спирка на престъпните деяния на изпълнителната власт, в това число и на полицията, защото е позорно едно Районно полицейско управление да допусне на 200 метра от сградата му да пребият до смърт студент. Шефът на Седмо РПУ Петър Неделчев трябваше на мига да подаде оставка, това е единственият достоен ход. За сметка на това вниманието на широката общественост се ангажира с гледане на циркови изпълнения по телевизиите, изразяващи се в надпревара на оправданията. Кметове, полицайчета и Гоцета се пънат да дават решения на проблема "Студентски град", те като че ли не разбират, че смъртта се случва веднъж и че тя няма решение. Подкрепям протестите по повода като студент и като секретар на младежката организация на АТАКА. В младежката ни структура в София има студенти от почти всички университети в столицата, мога само да благодаря на Бога, че никой от тях не живее в Студентски град.
- Защо в университетското градче в столицата има повече заведения и мутри, отколкото библиотеки и студенти?
- Защото са замесени корпоративни интереси. Представители на управляващото мнозинство или свързани с тях лица построиха хотели, дискотеки и казина, от които извличат огромни печалби. Далавераджиите във властта знаят, че от библиотеки пари не се правят. Ясно е, че бюджетът на един студент е лишен от основните пера в бюджета на семейния, улегнал човек и той има желанието и възможността да харчи и за забавления. Затова и развлекателният бизнес, та дори и хазартният, през последните години в Студентски град са изключително печеливши. Забелязва се и един друг феномен - с увеличаване на заведенията се увеличават и гостите от други квартали на столицата. Това преселение в нощните часове превръща Студентски град не само в невъзможно за учене и почивка място, но и в терен за разпространение на наркотици. Така властимащите превърнаха Студентски град в Град на греха.
- Виждаш ли в действията на правителството по повода опит за необоснован пиар?
- Единствено управленските решения на правителството доведоха Студентски град до това положение. Всяка дума и коментар от тези хора днес е опит за бягане от отговорност. Ще ви дам пример със студентските общежития. Двадесет години не са се правили ремонти на стаите, в които се настаняват студентите, нито рехабилитация на самите сгради. Тази година се поде подобна инициатива. Тя се изрази в облагодетелстване на фирми от кръговете на БСП и ДПС. 8-ми блок на СУ "Климент Охридски" се ремонтира от "Галчев инженеринг", фирма от обръчите на БСП! Три от етажите в сградата се дават под наем, останалите се отдават срещу сумата от 150 лв. на месец на студенти, платено обучение, тоест турски студенти. За сравнение ще ви кажа, че наемът на стая в неремонтиран блок е само 17 лв. на месец без консумативите. Министерството на образованието е провело конкурса за строителните фирми, които ще извършат ремонтните дейности. Този конкурс е трябвало да извършат университетите, но какво по-удобно за управляващите от това да наместят свои фирми в поредната далавера?! Друга фирма, отговаряща на критериите на конкурса и в момента извършваща ремонти в Студентски град, е турската "Консорциум за проекти и строителство", собственост на брата на депутата Фатме Илияз, Хюсеин Кулов. Това е една от многото фирми, които поддържат ДПС. Подобна е историята на заведенията и казината в студентското градче. Затова цялата отговорност за това, което се случва в Студентски град трябва да понесе правителството.
- Защо винаги така се получава - случва се някаква трагедия и едва тогава властта се сеща, че съществува проблем?
- Защото няма национално отговорна, дългосрочна политика по нито един важен за страната ни проблем. Всичките действия на управляващите са престъпни спрямо гражданите и убийствени спрямо младежта на България. В момента държавниците поставят пиянството пред учението и за тях това е приоритет, защото те са наясно, че с така научена младеж не се гради силна държава, а това е в техен интерес. Управляващите имат интерес от заробването на нацията ни и поставянето ни в неравностойно положение в сравнение с Европа и останалия свят.
- Какво е мнението на младежите на АТАКА, как те виждат студентския бунт?
- За студентски бунт все още не може да се говори. Има студентски протести, които обаче трябва да прераснат в бунт, ако младежите действително държат да покажат непримиримост спрямо статуквото, непримиримост към убийството на техния колега и към бездействието на органите на реда. Трябва да се реагира остро и категорично. Тук мълчаливите протести нямат място, не може да се мълчи пред безобразията на управляващите. Виждаме какво става в Гърция, какво правят гръцките студенти, за да защитят позициите и вижданията си. Само така може да се покаже недоволството на народа и това са висшите демократични способи, употребявани от свободните общества в цивилизования свят. Студентите не трябва да се страхуват да изразят позицията си. За разлика от останалите младежки организации на политически партии, младежката организация на АТАКА е активна, действаща структура, която е помагала за осъществяването на едни от най-големите масови мероприятия на партията на националистите и младежите ни не се страхуват да казват истината и да се борят за правата си. Независимо какво би ни струвало това.

У нас · Павел Шопов: Следващият кабинет ще трябва да актуализира Бюджет 2009
· Димитър Стоянов осъди Олимпи Кътев за обида

По света · Кадафи награди с орден за мъжество репортера, замерил Буш

Коментари · Икономическият и духовен разпад на България стресна Европа

Икономика · Парното скача от 1 януари с 10-15%