"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 994 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 12/01/2009
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Словакия пуска ядрената си централа

Словашкото правителство реши поради съкращенията на руските газови доставки да рестартира ядрения реактор в Ясловске Бохунице, спрян в края на 2008 г. в съответствие със споразумението за присъединяване на страната към ЕС, съобщи министър-председателят Роберт Фицо, цитиран от Ройтерс. Съзнаваме, че това е нарушение на споразумението за присъединяване, но това става в момент на криза, обясни Фицо на пресконференция, след като правителството взе решението на извънредно заседание в събота. Вредата от нарушението на споразумението е по-малка от вредата, която би била причинена от колапс на електроенергийната система, поясни той.
Правителството реши, в интерес на Словакия, индустрията и гражданите й, да започне всички необходими технически процедури, за да може реакторът от съветско време да бъде отворен отново в най-кратък срок, заяви Фицо. Той уточни, че решението е било взето в 14,00 ч. местно време, когато била премината критичната точка на техническия срок за рестартиране, предаде Франс прес. Фицо съобщи, че реакторът трябва да започне да произвежда отново електричество до шест дни и ще остане в действие, докато Словакия не получи гаранции за "абсолютна стабилност" на газовите доставки.
Словакия е напълно зависима от руския газ, минаващ през Украйна. Страната започна да получава и спешни доставки от Германия и Франция. Говорителят на министъра на икономиката на Словакия съобщи, че страната е увеличила доставките си с около 7,2 милиона куб. метра от резервите на "Газ дьо Франс" (Gaz de France) и германската фирма "Е.ОН Рургаз" (E.ON Ruhrgas).
Вносителят и разпространител на газ за страната "Ес Пе Пе" (SPP) е преминал на резерви, но не може да изпомпва достатъчно газ, с който да посрещне нуждите на страната, тъй като налягането по газопровода е ниско. Фирмата е трябвало да помоли 1000 производствени предприятия да сведат консумацията си до минимум.
"Ес Пе Пе" взима от 21 до 22 милиона кубични метри газ от запасните депа всеки ден, но има нужда от още 29 милиона куб. метра на ден дори и след ограниченията, съобщи министерството на икономиката.

У нас · Трифонов и Ковачки стояли зад протеста, насрочен за 14 януари
· Волен Сидеров: Кабинетът не знае от кого да търси отговорност за газовата криза

По света · Словакия пуска ядрената си централа
· Израел планирал таен удар срещу Иран

Коментари · Станишев и Калфин отново погребаха АЕЦ "Козлодуй"

Икономика