??????? ?????
http://www.vestnikataka.com/?module=displaystory&story_id=57832&format=html&edition_id=994

Словакия пуска ядрената си централа

Словашкото правителство реши поради съкращенията на руските газови доставки да рестартира ядрения реактор в Ясловске Бохунице, спрян в края на 2008 г. в съответствие със споразумението за присъединяване на страната към ЕС, съобщи министър-председателят Роберт Фицо, цитиран от Ройтерс. Съзнаваме, че това е нарушение на споразумението за присъединяване, но това става в момент на криза, обясни Фицо на пресконференция, след като правителството взе решението на извънредно заседание в събота. Вредата от нарушението на споразумението е по-малка от вредата, която би била причинена от колапс на електроенергийната система, поясни той.
Правителството реши, в интерес на Словакия, индустрията и гражданите й, да започне всички необходими технически процедури, за да може реакторът от съветско време да бъде отворен отново в най-кратък срок, заяви Фицо. Той уточни, че решението е било взето в 14,00 ч. местно време, когато била премината критичната точка на техническия срок за рестартиране, предаде Франс прес. Фицо съобщи, че реакторът трябва да започне да произвежда отново електричество до шест дни и ще остане в действие, докато Словакия не получи гаранции за "абсолютна стабилност" на газовите доставки.
Словакия е напълно зависима от руския газ, минаващ през Украйна. Страната започна да получава и спешни доставки от Германия и Франция. Говорителят на министъра на икономиката на Словакия съобщи, че страната е увеличила доставките си с около 7,2 милиона куб. метра от резервите на "Газ дьо Франс" (Gaz de France) и германската фирма "Е.ОН Рургаз" (E.ON Ruhrgas).
Вносителят и разпространител на газ за страната "Ес Пе Пе" (SPP) е преминал на резерви, но не може да изпомпва достатъчно газ, с който да посрещне нуждите на страната, тъй като налягането по газопровода е ниско. Фирмата е трябвало да помоли 1000 производствени предприятия да сведат консумацията си до минимум.
"Ес Пе Пе" взима от 21 до 22 милиона кубични метри газ от запасните депа всеки ден, но има нужда от още 29 милиона куб. метра на ден дори и след ограниченията, съобщи министерството на икономиката.