"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 994 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 12/01/2009
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Израел планирал таен удар срещу Иран

САЩ отказали да помогнат на Израел да нападне ирански ядрен обект, пише американският в. "Ню Йорк таймс", позовавайки се на разкрития на високопоставени американски и чуждестранни представители. Президентът Буш отхвърлил тайно искане на Израел, отправено миналата година, за предоставяне на бомби за разрушаване на бункери, които еврейската държава искала да използва срещу иранския ядрен комплекс Натанз. Представители на Белия дом така и не могли да установят дали израелският премиер Ехуд Олмерт действително планирал подобно нападение срещу иранския ядрен обект или просто блъфирал, за да подтикне САЩ към по-решителни действия срещу Иран, преди президентът Буш да напусне поста си, допълва нюйоркското издание. Администрацията на Буш обаче се притеснила доста и от израелското искане израелски самолети да прелитат над територията на Ирак на път за Натанз.
Според американски представители Буш убедил израелците да се откажат от плановете си, като им казал, че прилага нова тайна програма, целяща да саботира предполагаемите усилия на Иран да разработи ядрено оръжие. Тайната американска програма за саботиране на иранските усилия започнала в началото на 2008 г. Тя включвала опити на САЩ да проникнат в иранската ядрена мрежа, но от чужбина. Програмата включвала и усилия за подкопаване на работата на електрическите и компютърни системи и други мрежи, на които Иран разчитал. Целта на тайната програма била да бъде забавен денят, в който Иран ще успее да обогати до такава степен уран, че да го направи годен за производството на ядрено оръжие, допълва нюйоркското издание.
Американски представители обаче били скептично настроени, че тази програма ще има успех. Предходни подобни опити винаги били разкривани от иранците и резултатът бил, че те само са забавяли, но не проваляли усилията на Иран да разкрие тайната на обогатяването на уран.
Миналата година международни инспектори обявиха, че Иран вероятно разполага с 3800 центрофуги за обогатяване на уран. Според представители на американското разузнаване сега броят им е между 4000 и 5000, което е достатъчно за производството на всеки осем месеца на уран, който може да бъде използван за ядрено оръжие. Според американски представители, цитирани от "Ню Йорк таймс", Буш е обсъждал с министъра на отбраната Ричард Гейтс опасностите от евентуална открита атака срещу Иран. Гейтс и други членове на президентската администрация са казали на Буш, че откритата атака ще бъде неефективна, ще доведе до изгонването на международните инспектори от Иран и ще накара Техеран да продължи още по-динамично с усилията си да се сдобие с ядрено
оръжие. Освен това директен удар по Иран можел да предизвика ответна реакция на Техеран срещу 140 000-те американски военни в съседен Ирак, предупредили Гейтс и другите американски представители Буш.

У нас · Трифонов и Ковачки стояли зад протеста, насрочен за 14 януари
· Волен Сидеров: Кабинетът не знае от кого да търси отговорност за газовата криза

По света · Словакия пуска ядрената си централа
· Израел планирал таен удар срещу Иран

Коментари · Станишев и Калфин отново погребаха АЕЦ "Козлодуй"

Икономика