"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 994 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 12/01/2009
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Станишев и Калфин отново погребаха АЕЦ "Козлодуй"

Велизар Енчев

България се управлява от некадърни политици и агенти на чужди държави. Това е единствената диагноза за поведението на управляващия елит по време на "газовата война" между Русия и Украйна. Публична тайна е, че премиерът Сергей Дмитриевич Станишев е с украински корени. Родните езици на Станишев са три - руски, украински и български. Дълги години той е със съветско-украинско гражданство и с диплома от московски университет. И въпреки това, именно при неговото управление, получихме най-тежкия удар от Русия и Украйна.
И аз логично се питам: Защо тази впечатляваща биография не помогна на Сергей Дмитриевич да предотврати загубите за българската икономика от "газовата война"? Защо синът на кандидат-члена на Политбюро на ЦК на БКП Димитър Станишев, отговарящ за външната политика на столетната партия, си няма и понятие от достойна и ефикасна външна политика? Защо министър-председателят на България попадна в ролята на Иванушка глупака, научил от медиите за спирането на газовите доставки?
За мен отговорът е един: Станишев е класически продукт на партийно-кагебистката номенклатура и като такъв е кръвно свързан с Кремъл. Но след като изкара двегодишна специализация в Лондон (1992-1993), Станишев бе превербуван от американците. Което на практика значи едно - служиш вярно на ЦРУ и Пентагона, те пък те инсталират на премиерския стол. Но за всеки случай информираш и КГБ. Кой знае дали някой ден капитализмът няма да рухне и руският да измести английския?
Тази хамелеонщина процъфтя при Джордж Буш, когато Станишев подкрепи иракската война на американския петролен и военнопромишлен комплекс. През май 2003-а Станишев бе лидер на червената опозиция в Народното събрание и нареди на парламентарната си група да гласува за изпращане на контингент в Ирак. През септември 2005-а, вече като премиер, Станишев продължи иракската авантюра на предшественика си Сакскобургготски. Политиката на Буш напълни руската хазна с милиарди петродолари поради високите цени на черното злато. Което постави Станишев в двойно печеливша позиция - публично хвален от Буш (като "Мистър Чист") и дискретно потупван от Путин (заради изгодния за Москва петролопровод "Бургас-Андруполис").
Но следващата стъпка на човека на Кремъл удиви и самите руснаци. Именно при премиерстването на агента им за влияние последният разположи четири американски бази в България. С този акт Станишев разкри истинския образ на партийно-комсомолската номенклатура - подли и продажни  създания, които се кланяха на великия СССР, но чрез Указ 56 изнасяха парите ни в загниващия Запад. Там, в задграничните дружества на БКП, червената номенклатура положи основите на новия капитализъм.

Москва не изпадна в мирова скръб заради българските бази на Буш. Вкарвайки в действие къртиците си на "Позитано", Кремъл договори с "нашето момче в София" строежа на АЕЦ "Белене". И инкасира няколко милиарда долара. Така Буш получи своето от Станишев - евтино пушечно месо в Ирак, безценни бази в България, обещание за покупка на "Ф-16" за 3 млрд. долара. За компенсация Станишев обогати и Путин - с газопроводи, нефтопроводи, АЕЦ "Белене" и тотален контрол върху българската енергетика.
Анализираме ли поведението на Станишев и правителствения му антураж по време на кризи, задължително изпъква лицето Ивайло Калфин. В разгара на газовия спор между Русия и Украйна, когато България можеше поне да актуализира въпроса за пускането на Трети и Четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй", вицето на Станишев изигра най-мръсната роля в тази пиеса. Въпреки че дори президентът предложи активирането на Трети блок на атомната централа, Калфин фанатично възрази. С тон на еврочиновник, нямащ нищо общо с България, външният министър каза:
"В момента няма условия да поискаме задействане на член 36 от нашия договор за членство в ЕС. Той се задейства само в условията на криза. Днешната криза обаче не е на пазара на електроенергия, а в сектора на газовата енергия. Само при тежка криза с електроснабдяването може да се поиска активирането на член 36..."
Отказът на външния министър да застане зад президента бе наложен от Станишев, възприемащ върховенството на Брюксел, както баща му четеше  член Първи в комунистическата конституция. Като открит противник на АЕЦ "Козлодуй", Калфин реагира още по-нервно, когато на 7 януари Джефри Ван Орден и трима евродепутати предложиха на европарламента отваряне на спрените от ЕС атомни реактори в Козлодуй. Калфин отхвърли аргументите на един от най-уважаваните и авторитетни евродепутати в Страсбург. Така му нареди емисарът на Москва и Вашингтон Сергей Станишев, за когото раболепието пред чуждите господари е семейна обремененост (Справка: виж "Мемоари" на Тодор Живков, описващи раболепието пред Кремъл на Станишев-баща).
Тук обаче тандемът "Станишев-Калфин" допусна грешка. От САЩ ненадейно съобщиха, че американците проявяват разбиране за желанието на България да включи спрените от ЕС реактори. Естествено това е добре премислен ход на Буш, целящ да предотврати строежа на АЕЦ "Белене" и минира европейското единство. Дори да е така, София може да спечели, ако умело се възползва от руско-американското съперничество в България. Ала при този зависим премиер - хоноруван резидент на Вашингтон и Москва и щатен васал на Брюксел, далновидната политика е непостижима илюзия.

Вместо България да се възползва от руско-украинската конфронтация и от балканската конкуренция между САЩ и Русия, като пусне в експлоатация поне един от спрените четири блока в АЕЦ "Козлодуй", правителството погреба тази уникална възможност.
Когато слагах точката на коментара, от Братислава дойде новина, даваща нова надежда за спасяването на АЕЦ "Козлодуй": "Заради критичния недостиг на газ, след спрените доставки от Русия през Украйна, правителството на Словакия пуска отново ядрен реактор, затворен през 2008 г., съгласно ангажиментите към Европейския съюз. "Съзнавам, че с това решение нарушаваме споразумението си с ЕС и поемам пълната политическа отговорност за това", заяви премиерът Роберт Фицо..."
Знае ли изобщо Станишев що е това "национален интерес" и как той се отстоява? Или пък в школите на КГБ и ЦРУ за бъдещи кадри на банановите републики подобни понятия са тема табу?

У нас · Трифонов и Ковачки стояли зад протеста, насрочен за 14 януари
· Волен Сидеров: Кабинетът не знае от кого да търси отговорност за газовата криза

По света · Словакия пуска ядрената си централа
· Израел планирал таен удар срещу Иран

Коментари · Станишев и Калфин отново погребаха АЕЦ "Козлодуй"

Икономика