"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 994 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 12/01/2009
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив




4 училища в Бургас осквернени с надписи "Смърт на гяурите" и "Българите на сапун"


Това е резултат на решението да се строи джамия за 2000 мюсюлмани в града, смятат националистите

ЕКИП “АТАКА”

Две училища в Бургас - "Антон Страшимиров" и "Димчо Дебелянов", осъмнаха в петък, 8 януари, с надписи на български и турски език, призоваващи за смърт на българите, съобщиха от партия АТАКА. Надписите  гласели: "Българите на сапун" и "Смърт на гяурите". Вечерта в петък сградите на още две бургаски училища -  немската и английската гимназия, са изрисувани с турския герб - полумесец със звезда, и надписи "булгаристан" "bulgaristan".
Изблиците на етническа омраза изумиха ученици и учители. Директорката на основно училище "Антон Страшимиров" Елена Начева е буквално втрещена и нарежда незабавно поруганите училищни стени да бъдат пребоядисани. "Под прозорците на физкултурния салон имаше с големи букви надписите  "Гяурите на сапун", "Смърт на гяурите" и още един на турски език. Бях много ядосана и веднага разпоредих на персонала да го заличат с боя." Прясната боя си личи отдалече и това може да види, всеки преминаващ през жк "Славейков".
"Такава омраза срещаме за първи път, признава Начева, която не може да си обясни какво я е породило. Стана ясно, че камери за видеонаблюдение на телевизия СКАТ са запечатали нощите набеди, извършени около 22,30 часа. На тях се вижда как двама вандали изписват половинметровите букви върху стената с черен спрей.
Въпреки положените няколко слоя боя, заплахите, изписани на турски и български, си личат ясно и притесняват ученици и преподаватели.
"Уплаших се много, защото това може да предизвика побоища, скандали и други лоши неща", разказва деветокласничката Катя Костова от основно училище "Димчо Дебелянов". Директорът Пейко Стоев признава, че и той се притеснява от такива надписи не само като ръководител на учебното заведение, но и като гражданин на България. "Възмутително е да се насочва етническа агресия и омраза си към училищата и детските градини, където учат нашите деца,", поясни той.
Извиканите екипи на Второ РПУ констатирали вандалщината, в резултат на което е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за проява на етническа омраза. Служителите на реда заявиха, че ще засилят полицейското присъствие в района. 
Припомняме, че в края на 22 декември 2008 г. председателят на Общинския съвет в града - националистът Валери Симеонов, реши да подаде оставката си от поста. Причината беше решението на местния парламент, доминиран от ГЕРБ, да даде терен за нова джамия на мястото на разрушената седмица преди това незаконна постройка в най-големия квартал на града "Меден рудник". Сиемонов заяви, че от всичките 43-ма общинари само "желязната група на АТАКА" с нейните 13 души е гласувала категорично против строежа. Всички от ГЕРБ, БСП, ДПС и "Гергьовден" подкрепиха това антибългарско решение.
Националистите в Бургас искаха на същото място да бъде изградена детска площадка, но без никакво юридическо основание кметът на Бургас от ГЕРБ Димитър Николов е позволил на 18 декември докладът за новата джамия да се гласува след предложение на общинския съветник от ДПС Селим Иса.
Бургас е град с над 200 000 жители, едва 2000 от които са мюсюлмани. От АТАКА настояваха общината да не взема решение за строеж на джамия, преди да бъде направено допитване до хората от града дали искат това. Припомняме, че 80 000-ния квартал "Меден рудник" няма православна църква.
Депутътът от ДПС Несрин Узун отказа да поеме политическа отговорност за вандалския акт. Той определи лозунгите по бургаските училища като провокация. Според него нямало логика представители на мюсюлманската общност в Бургас да са автори на надписите, предаде Дарик радио.

У нас · Трифонов и Ковачки стояли зад протеста, насрочен за 14 януари
· Волен Сидеров: Кабинетът не знае от кого да търси отговорност за газовата криза

По света · Словакия пуска ядрената си централа
· Израел планирал таен удар срещу Иран

Коментари · Станишев и Калфин отново погребаха АЕЦ "Козлодуй"

Икономика