"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 1022 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 13/02/2009
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
СЪУПРАВИТЕЛЯТ НА ПАТРИОТИЧНАТА ТЕЛЕВИЗИЯ ДАНЧО ХАДЖИЕВ: И ДПС участва в заговора на Гоце и Станишев срещу СКАТ


Активното мероприятие на властта ще донесе много гласове за АТАКА

Мария Стоянова

Данчо Хаджиев е роден през 1955 г. в село Бояново, Ямболско. От 1975 до 1980 година следва в Софийския университет - факултет по математика и механика. От 1995 г. е управител на представителството на телевизия СКАТ в София. Женен, има син и дъщеря - студенти. Владее английски и френски език.

- Г-н Хаджиев, какви са основанията да твърдите, че спирането на СКАТ на много места е под политически натиск?
- Те го обявиха натиска, а и моментът на спирането подсказва, че става дума наистина за политически натиск. Това се случва два месеца преди евроизборите и при пълното отсъствие на пазарна логика. С 90% от тези, които ни спряха, ние имаме договор. Става дума за търговски отношения между дружеството СКАТ и съответния кабелен оператор. По договор операторите са длъжни да отправят 3-месечно предизвестие. Вместо това, получаваме по несериозен начин - чрез факсовете на рекламата и на имейли, покана за среща от сдруженията АБКО и НСМСКО, с които никога не сме имали никакви отношения.
- Те като какви се явяват - защитници на ваши контрагенти ли?
- В АБКО членуват 5-6 от големите кабелни оператори, такива като Евроком, Кейбълтел и др. А НСМСКО е дружеството на малките и средни кабелни оператори. Повечето му членове продължават да ни излъчват, въпреки че това писмо - покана за разговор с двете организации, беше подписано и от председателката на АБКО, и от сдружението на малките оператори.
- Какво знаете за ръководствата на тези сдружения?
- За г-жа Магдалена Георгиева - шеф на АБКО, знам че беше зам. председател на Комисията за регулиране на съобщенията от НДСВ. Връзката с властта е очевидна.
- Мислите, че става дума за политическа поръчка, въпреки търговския интерес и договорите. Каква е логиката?
- Разчита се на следната логика: хората сега да се повълнуват един месец, след което ще започне предизборната кампания, някои потребители ще са се преместили при друг кабелен оператор, други просто ще са се примирили и реално СКАТ няма да участва като обществена телевизия с остро публицистичен профил в целите предизборни дебати. Най-вероятно това е формалната логика, маскирана зад едни искания, в които няма никакви основания. Това, че сигналът ни бил некачествен, е смешно. Той се излъчва от два спътника и така е в последните 10 години. Нито има промяна в излъчването, нито е предвидено в нашите договори срещи с някакви асоциации.
- Как ще коментирате факта, че Кейбъл България първи отрязаха програмата?
- Истината е, че не Кейбъл България отразяха програмата ни, а ние прекратихме договора с тях, който беше до края на 2009 г. Прекратихме го, защото става дума за неуредени търговски отношения. По договор те имат месечна вноска, като препродавачи на телевизионно съдържание - купуват от нас и продават на крайния клиент цял пакет от програми. Никакво изменение нямаме в договорните си условия, една и съща цена е определена, но те започнаха да забавят плащанията, докато се стигна до факта, че за 7 месеца вноските им не са внасяни. А те са сериозен контрагент, защото държат около 15% от потребителите. Това се отразява, ние трябва да плащаме заплатите на нашите работници и най-малкото е неетично, да даваме лош пример на другите - да се излъчва, без да се заплаща. Нямаме никакви основания да кредитираме такава мощна организация. А то наистина се получава така -.те не си плащат на такива като нас, а с парите купуват други мрежи, стават все по-големи и си мислят, че ще диктуват пазара.
- Кейбъл ли организира заговора срещу СКАТ?
- Кейбъл станаха маята на създаването на това настроение - да бъде изключена СКАТ с формалния повод за изпращането на някакво писмо за среща с някакви асоциации. В този смисъл те са замесени в заверата. Те играят ролята на БТК с тяхната оптична мрежа, имат силни връзки с правителството, получават държавни поръчки и средства, така че без съмнение с голямо удоволствие са станали радетели на това да се спре опозиционната медия СКАТ точно в предизборния период. Вероятно ще получат някаква благодарност от страна на правителството.
- Има ли това връзка с парите, които получават от Емел Етем за пренос на данни към спешния телефон 112?
- Доколкото знам, те наистина са взели - и не 6 милиона, както се говори, а повече - за това, че са участвали в изграждането на мрежата на телефон 112.
- Това означава ли връзка с ДПС?
- Най-малкото дотолкова, доколкото ДПС е мандатоносител и участва в тройната коалиция. Емел Етем е отговорничката за телефон 112, а те са техническата база за осъществяване на връзката. Естествено е, че имат пряка връзка по този начин.
- Може ли да се каже, че ДПС участва в заговора на Станишев и Първанов срещу СКАТ?
- Това е точно така, то е очевидно - властта иска да ни затвори устата и ДПС участва в акцията.
- Колко зрители по ваши изчисления са лишени от СКАТ в момента?
- В момента 30% от абонатите на кабелна телевизия нямат СКАТ. От милион и половина абонати половин милион не гледат СКАТ. Най-засегнати са т.нар. региони със смесено население, където Кейбълтел е монополист. Това са: Разград, Търговище, Шумен, както и Кърджали. Освен това са монополисти и в Стара Загора, Хасково и Сливен. Оттам е и най-голямото недоволство към Кейбълтел, заринати са от оплаквания и подаване на молби от абонати с желание да бъдат изключени от тяхната мрежа и да минат на друг оператор. На много места обаче операторите не са ги изключили.
- Кога ще бъде възстановено излъчването на телевизия СКАТ?
- Аз съм сигурен, че с отлива на абонати много бързо ще се вразумят. Очаквам до седмица - две да бъде възстановено излъчването на някои места. Досега два пъти се е случвало да ни спират излъчването и то все пред избори. Можем да потърсим правата си в съда, но засега изчакваме. Сигурен съм, че процесът на спиране е овладян и ще започне обратният процес. Искат да ни запушат устата и може би някои от тях няма да ни възстановят бързо, но това си е за тяхна сметка.
- Какво правите за компенсация сега?
- Изкарваме си най-интересните предавания на сайта на телевизията www.skat.bg, за да може да се запознаят хората, макар и не в реално време с "Атака", Дискусионно студио...
- Какви според вас ще са последиците от спирането на СКАТ?
- Спирането на СКАТ е едно изпитание, което дойде за сетен път да докаже, че СКАТ има една много стабилна и вярна аудитория. Това спиране ще се обърне като бумеранг срещу този политически натиск, който е внушил на операторите да се подведат и да предприемат неразумни действия. Расте броят на обадилите се при нас, които заявяват: "Аз, ако досега имах някакви колебания, сега вече знам коя бюлетина ще пусна - ще гласувам за АТАКА.

У нас · НЦИОМ: АТАКА с най-висок ръст на одобрение в момента
· Айля, протежето на депутата Метин, уредила и родата си на служба в Плевен

По света · Населението на Земята застарява застрашително
· ФБР заряза борбата с тероризма, насочи се към финансовите измами

Коментари · Предизборната игра на ДПС с Агенцията за храните е опасна

Икономика · Всяка трета фирма у нас затъва заради кризата