"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 1023 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 14/02/2009
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
България в центъра на дипломатически скандал в НАТО заради Паси

България предизвика дипломатически скандал в НАТО, издигайки официално кандидатурата на Соломон Паси за  генерален секретар на пакта, предадоха Франс прес и ИТАР-ТАСС. Руската агенция цитира неназован дипломатически източник от алианса, според който страната ни е нарушила "традиция в НАТО за поверително обсъждане на кандидатурата за генерален секретар". По думите на източника вътрешното обсъждане на този въпрос е започнало преди около седмица на равнище посланици. Дипломатът изрази съжаление от "несполучливия и неудобен" ход на правителството в София, допълва ИТАР-ТАСС. "Опасявам се, че през следващите месеци ни очаква неизбежна политизация на този процес", казал цитираният от агенцията източник от алианса, който добавил, че съперничеството между кандидатите за генерален секретар "едва ли ще съдейства за подобряване на облика на алианса". От своя страна дипломат от пакта нарече пред агенция Франс прес необичаен българския ход, "който е в разрез с традицията на запазване на дискретност". Цитираният дипломат допълни, че практиката е първо да се направят сондажи в столиците на страните от НАТО.
Мандатът на сегашния генерален секретар на Алианса - холандецът Яп де Хоп Схефер, изтича на 31 юли. Списъкът с потенциалните кандидати за поста е доста дълъг. Споменават се датският премиер Андерс Фог Расмусен, министърът на външните работи на Полша Радослав Шикорски, норвежкият му колега Йонас Гар Стьоре, канадският министър на отбраната Питър Маккей и бившият словенски министър-председател Янез Янша. Към тях сега се прибавя и бившият български външен министър Соломон Паси.
Запитаните от Франс прес дипломати обаче единодушно определиха тези слухове като преждевременни, а в някои случаи - и без особени основания.

У нас · Волен Сидеров: Ще бъдем с нулева толерантност към българофобията

По света · Според доклад на US-разузнаването: Косово остава най-голям риск за сигурността на Балканите
· България в центъра на дипломатически скандал в НАТО заради Паси

Коментари · Времето на пълната безнаказаност на ДПС отмина

Икономика · 2% е инфлацията при храните за месец