"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 1067 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 8/04/2009
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Албански и турски диктат девалвират политиката в България и Македония


Бойкотът на шиптърите по време на президентските избори ясно показа кой диктува правилата край Вардара

Люблена Папазова

 Македония избра своя президент на косъм. Заради ниската избирателна активност сред албанците до последния момент вотът в неделя бе пред провал. Едва когато централната избирателна комисия обяви, че прагът от 40 процента гласували е преминат, целият политически елит в Скопие си отдъхна. Горчивият вкус остана обаче и за победителите от управляващата в момента партия ВМРО-ДПМНЕ, и за нейните основни противници социалистите, бивши комунисти. Просто защото активността бе само някакви си мижави два процента над критичния праг и този факт ясно показва, че македонците все повече и повече се превръщат в заложници на местните албанци.
Шиптърите масово бойкотираха втория тур на президентските избори, но пак масово участваха в балотажите за кметове в същия ден. Не липсваха и фрапиращи цифри - в Липково 35,8% са гласували за кмет, а само 2% за президент. В Зайас и Осломей, където също доминира албанското население, до 15 часа за президент бяха гласували само 2,3% от гласоподавателите. За разлика от тези общини в Щип и Радович, където доминира македонското население до 17 часа избирателната активност за президентските избори е била 50%.
На първия тур на вота за държавен глава, където участваха и представители на албанските партии, активността достигна беше 56,88 процента. След него обаче мнозина представители на албанците в Македония, включително кандидатът Имер Селмани, не призоваха привържениците си да гласуват на втория кръг. Според официални данни албанците в Македония са около 25 процента от населението, но броят им непрекъснато продължава да расте. Не само за сметка на непрекъснато прииждащите от съседна Албания или Косово, но и заради високата раждаемост. Досега интересите им представляваха две партии- Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) на Али Ахмети и Демократичната партия на албанците (ДПА) на Мендух Тачи. Политическата формация на Ахмети е пряк наследник на терористичната Армията за национално освобождение, която през 2001 година предизвика гражданска война в Македония. Днес обаче ДСИ е част от управляващата коалиция заедно с ВМРО-ДПМНЕ. Безпринципният съюз след парламентарните избори миналата година между уж националисти, каквито претендират да са наследниците на войводите и сепаратисти и терористи разочарова мнозина гласоподаватели в Македония. Премиерът Никола Груевски обаче трябваше да го преглътне, не само заради натиска на ЕС и НАТО. Просто ДСИ винаги се представя добре на изборите и на последните дори стана трета политическа сила след ВМРО-ДПМНЕ и социалистите. На вота за президент Ахмети изпрати един от най-верните си съпартийци Агрон Буджаку, който обаче получи едва 6,67 % от гласовете на първия тур. Не по-добре се представи и кандидатката на  ДПА и единствена жена в надпреварата - интелектуалката Меруше Ходжа с 3,35 процента. Огромната част от албанските гласове обра Имер Селмани, бивш функционер от ДПА, който основа собствена партия и стана неин лидер. 41-годишният ексминистър на здравеопазването, който в момента се занимава с бизнес, обаче привлече към себе си и гласовете на много македонци и разликата между него и вторият в класирането - социалистът Любомир Фръчковски бе минимална.

 Няма как политическата картина край Вардара да не ви се е видяла позната, още повече че и у нас предстоят избори. В много места като Кърджали и Шумен българите се чувстват по същия начин като македонците в Липково. Част от избирателите у нас отдавна са стегнати в примката на ДПС, а роящите се напоследък помашки партии, например, имат за цел да привлекат гласовете не само на разочарованите от сепаратисткото движение, но и да дръпнат чергата изпод така наречените стари партии от статуквото. Така както действа Селмани в Македония. Приликите обаче не свършват дотук. И в Скопие, и в София хората се чувстват излъгани от политиците. Огромна вина за това имат управляващите и в двете страни, които под чужд диктат и заради облагите на властта сключиха безпринципни коалиции с предишни политически съперници. У нас триадата Станишев-Сакскобургготски-Доган плю на всякакви принципи уж в името на влизането ни в Европейския съюз.

 В Македония Никола Груевски, който през предишния си мандат бе подложен на непрекъснати атаки от страна на Ахмети, понеже бе в коалиция с ДПА, сега свали гарда и включи в правителството си представители на ДСИ. Политическата стабилност, която му гарантира Ахмети обаче, не бе достатъчна Македония да получи покана за НАТО и ЕС, но затова пък сериозно разклати доверието на обикновените граждани в политическите идеи на ВМРО-ДПМНЕ. По тази причина привличането на избиратели се превърна в търговия, както у нас по времето на НДСВ. Вместо да привличат гласоподавателите с идеи, партийните централи и в двете държави заложиха на лотарии с подаръци, обезценявайки най-важното право на всеки гражданин - това да избира и да бъде избиран.
Най-страшното обаче е, че турският и албански диктат в политиката в двете съседни държави става все по-очевиден и застрашава националната сигурност.

У нас · Общинар на АТАКА предупреди: Борисов ще отрови София с новия завод за отпадъци
· Доган ще прави избори от яхта за 15 млн. евро

По света · Сомалийските пирати търгуват тайно живота на пленените българи
· Нов трус стресна Рим

Коментари · Албански и турски диктат девалвират политиката в България и Македония

Икономика · Токът пак скача от 1 юли