"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 1067 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 8/04/2009
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Нов трус стресна Рим


Италианците бесни на властите, че не обърнали внимание на предупреждение

Ново земетресение разтърси Италия вчера по обяд. Вторичният трус с магнитуд 4,9 е бил усетен в Рим. Според последните данни от спасителните екипи, които продължават да търсят оцелели под развалините в Акуила, земетресението от неделя е отнело живота на 179 души.
Спасителите са претърсвали през цялата нощ Акуила и околните селища оцелели от земетресението. Пожарникари и служители на гражданска защита са измъкнали живи изпод развалините повече от 100 души, но дъждът и студените нощни температури усложнили издирването на оцелели в средновековния планински град и опустошените околни селища. Премиерът Берлускони обяви бедствено положение и посети пострадалите райони. Той обеща да поиска от ЕС стотици милиони евро помощи.
Абруцо се превърна в италианския Съчуан, пишат вестниците "Кориере дела сера", "Република" и "Стампа", правейки паралел между катастрофалното земетресение в китайската провинция Съчуан от май миналата година и земния трус в централната италианска област.
Вниманието на трите водещи всекидневника обаче е насочено главно върху полемиката в Италия, която предизвика трусът в Акуила. Те припомнят, че италианският учен Джанпаоло Джулиани от лабораторията по ядрена физика в Гран Сасо предсказал още в края на март какво може да се случи в Абруцо, но никой не обърнал внимание на предупрежденията му. Когато в края на март Джулиани предупредил властите на областта, че там може да има опустошително земетресение в близките дни, те го нарекли глупак, а Гуидо Бертолазо, началникът на Италианската гражданска защита определил твърденията му като абсурдни. Часове след труса в Акуила населението на града е не само уплашено и разстроено от случилото се, но и гневно, че властите не са обърнали внимание на предупрежденията на Джулиани, пише в. "Стампа". Изданието предполага, че скандалът с прогнозите на Джулиани, които никой не взел на сериозно, няма да утихне толкова бързо.

У нас · Общинар на АТАКА предупреди: Борисов ще отрови София с новия завод за отпадъци
· Доган ще прави избори от яхта за 15 млн. евро

По света · Сомалийските пирати търгуват тайно живота на пленените българи
· Нов трус стресна Рим

Коментари · Албански и турски диктат девалвират политиката в България и Македония

Икономика · Токът пак скача от 1 юли