"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 1067 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 8/04/2009
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Димчо Кьосев, областен координатор на АТАКА в Силистра: Червените доведоха Силистра до фалит


Управлението на кмета Иво Андонов е опасно за града ни

Адрияна Никифорова

 Димчо Кьосев е роден на 20.07.1959 г. в гр. Силистра. Завършил ВНТВУ "Ангел Кънчев". Дълги години се е занимавал с частен бизнес. В момента Кьосев е областен координатор на националистите в Силистра. Семеен с 2 деца.

- Г-н Кьосев, вие настояхте за оставката на кмета на Силистра Иво Андонов. Какви са мотивите за вашето искане?
- Кметът Андонов, който беше избран с подкрепата на БСП, нарушава чл. 41 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, който гласи, че кмет в 30-дневен срок от стъпването си в длъжност трябва да излезе от всички търговски  дружества. В противен случай нарушава този закон и попада под ударите на чл. 42 от същия закон, което означава, че трябва да бъде отстранен от длъжност. По наши данни кметът на Силистра участва в Асоциация "Крайдунавска Добруджа", където е управител и управляващ. В същото време Андонов си плаща възнаграждение от 29 000 лева от кметството към частното дружество. Тези действия на кмета попадат и под ударите на чл. 282 от Наказателния кодекс за облагодетелстване. Кметът участва и във фирма "Кипком" ООД, от която не е излязъл в законоустановения срок 30 дни след встъпването в длъжност. Това е третият му мандат. Получава се, че и предните два мандата той е бил нелегитимен и всички договори и актове, които е подписал също са недействителни. В момента той ме заплашва, че ще ме осъди. Аз не се страхувам от него. Той трябва да даде писмени обяснения за всичко това. Процедурата е тръгнала и се очаква решението на общинската избирателна комисия да го отстрани от длъжност.
- Имате ли данни за негови участия  в други търговски дружества?
- Имам да. Имам всички документи, извадени от Окръжния съд в Силистра, но чакам решението на комисията в момента. Имам данни за негови престъпления от общ характер, които ще бъдат предоставени на Върховна касационна прокуратура и ДАНС, защото се притеснявам, че тук в Силистра той ще въздейства върху правораздавателните органи.
- Допускате ли да има трети вот, освен за евродепутати и национален парламент и за нов кмет на Силистра?
- Сигурен съм. Защото това, което съм започнал да правя, е правомерно. Управлението на Иво Андонов не е здравословно за Силистра.
- Кои са най-наболелите проблеми на Силистра?
- Нашата община е изправена пред фалит, заради безхаберното управление на кмета на Силистра. Затова, ако той продължи да управлява общината сме изправени пред финансов крах. Причината е, че е натрупан огромен бюджетен дефицит. По официални данни той е над 8 милиона лева. Аз обаче имам данни, че са натрупани още около 3 млн. нефактурирани разходи. Не може една община като Силистра, която е с бюджет 30 млн. лв. да има дефицит 11-12 млн. Това означава, че нашият кмет харчи повече от предвиденото и отпуснатото. Затова и общинските съветници от АТАКА не подкрепиха отчета на кмета и няма да го гласуват на заседанието в четвъртък. Ние настояхме за обяснение от Иво Андонов, но той крие документите и не се подчинява на решенията на съвета.
- Смятате ли че ГЕРБ ще ви подкрепи в искането за оставка на кмета - вие сте една от малкото общини, която прие столичния боклук. Отразява ли се това на града ви?
- Надявам се да ни подкрепят. Решението за боклука беше взето от общинския съвет, който подписа договор със Софийска община за приемане на 180 000 тона боклук. До момента са извозени 70 000 тона. Трябва да се извозят още  110 000. Надяваме се решението на общинарите да не доведе до криза с боклука в Силистра. Смяната на кмета няма как да спре решението.
- Как се коментира в града посещението на лидера на АТАКА Волен Сидеров, който беше в Силистра миналата седмица?
- Никога, дори и преди по времето на Живков, не е имало такова посещение в града - с депутати и евродепутати. Всички патриоти бяха въодушевени от присъствието на лидера на АТАКА в нашия град. Театър "Сава Доброплодни", който има 650 места беше пълен, имаше и правостоящи. Това е факт, който доказва, че АТАКА има много симпатизанти и голямо бъдеще занапред. Местните хора разбраха, че националистите се интересуват от техните проблеми и можеха да си кажат болката пред тях. Те видяха, че АТАКА е единствената партия, която застава лице в лице пред тях и да отговори на въпросите им.
- Сдобихте се с нов клуб в центъра на Силистра. Как смятате да го използвате по време на предизборната кампания?
- Силистренска област разполага с 4 мандата в Народното събрание. В момента те са 3 за ДПС, 1 за БСП - Добромир Гущеров, който нищо не е направил за областта. За настоящите избори съм повече от сигурен, че минимум едно депутатско място ще имаме ние от АТАКА. Започваме усилена предизборна кампания. Допреди два месеца АТАКА имаше клуб в стоматологичната поликлиника на първия етаж, но го преотстъпихме за ползване на инвалидите в града, за ТЕЛК комисия, където ще се преглеждат инвалиди. Сега в момента клубът е в централната част на Силистра и се надяваме да ни посещават много повече хора, особено след посещението на Волен Сидеров.

У нас · Общинар на АТАКА предупреди: Борисов ще отрови София с новия завод за отпадъци
· Доган ще прави избори от яхта за 15 млн. евро

По света · Сомалийските пирати търгуват тайно живота на пленените българи
· Нов трус стресна Рим

Коментари · Албански и турски диктат девалвират политиката в България и Македония

Икономика · Токът пак скача от 1 юли