"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 1067 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 8/04/2009
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Сводници изпират над 1,3 млн. евро в земеделието ни


Трафикантите имат връзки с представители на властта, твърди изследване

Земеделието у нас най-често се използва за изпиране на пари от трафик на хора с цел сексуална експлоатация. Това каза на конференция за трафика на хора и изпирането на пари Георги Петрунов от Фондация "РискМонитор", който представи част от криминологични изследвания. 1 350 000 евро печелят трафикантите на хора у нас за година. По думите на Петрунов много често трафикантите изкупуват земеделски земи, за да влязат в бизнес, в който ползват много права. Според него има няколко основни техники за изпиране на пари в земеделието. Най-известната е, че трафикантите, които перат пари декларират изкарана много по-голямо количество продукция от реално добитата. Друг вариант за изпирането на пари е определянето на изкупна цена на селскостопанската продукция от трафикантите и изнудването чрез рекет на малките производители. Така трафикантите изкупуват стока на ниски цени, които сами определят и след това я продават на много по-висока цена.
За изпирането на пари се използват и заведения или магазини. Хората, които изпират пари на тези места декларират много по-голям оборот от реализирания. Много често тези хора успяват да убедят и дистрибуторите или други търговци да им издадат фактури за купуване на голямо количество стоки, коментира Петрунов. Той обясни, че все по-често организациите за трафик на хора започват да придобиват клубове и заведения в страните дестинации. Регионалните ръководители на организациите обикновено се намират в България и имат връзки с представители на властта, коментира Петрунов. Той каза, че не могат да се направят точни изчисления за печалбата от трафика на хора, но добави, че размерът им е огромен. Според изчисления на фондацията между 50 и 80% от средствата от трафик на хора се връщат в България. Парите предимно се генерират на чужда територия и се връщат на малки суми в България.
Най-масовата схема за пране на пари е чрез генерирани и окрупнени в чужбина средства, които се връщат при трафиканта в България чрез внос на стоки.

У нас · Общинар на АТАКА предупреди: Борисов ще отрови София с новия завод за отпадъци
· Доган ще прави избори от яхта за 15 млн. евро

По света · Сомалийските пирати търгуват тайно живота на пленените българи
· Нов трус стресна Рим

Коментари · Албански и турски диктат девалвират политиката в България и Македония

Икономика · Токът пак скача от 1 юли