"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 89 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 27/01/2006
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Чужди и наши хищници превърнаха работниците в роби


Интерпол издирва турски “инвеститори” в Лудогорието

Димитър В.Аврамов

Нашият славен преход към демокрация се изроди в перманентна гражданска война, която злощастният български народ вече 16 години води на няколко фронта. Първият (и най-тежкият) е неравната битка със "собствените" му безродни и корумпирани политици, хвърлили огромни усилия да съсипят и разграбят страната. А него да натикат в смразяваща социална бездна, изходът от която така и не се вижда. Розовите обещания за просперитет след влизането ни в Европейския съюз са само поредната заблуда - след година-две нова серия от ценови шокове ще "разреди" и без друго стопяващия се български етнос.
Опосканата ни държава сега е полесражение между безпомощния "електорат" и стотиците банди, които го ограбват, посягат и на живота, и достойнството му. Тук-там се чуват и взривове, а улиците ни станаха бойно поле за разчистване на сметки между босовете на мафията и стоящите зад тях висши служители по етажите на властта. Но и това е част от пейзажа и правилата на войната.
В битката срещу обеднелия народ ревностно участва и ненаситният колониален хищник - Международният валутен фонд. Той се превърна в нещо като правителство в сянка, диктувайки на нашите послушни държавници как да стегнат по-силно социалната примка около врата ни. А при последните преговори в София ни посъветва да ускорим "реформите" в образованието и здравеопазването и продажбата на електроцентрали (за жълти стотинки). Което означава продължаване на грабежа и ръст на безработицата. Същото МВФ правеше преди време и в Южна Америка, докато храбрите и темпераментни аржентинци не го изгониха позорно - преди да ги захвърли окончателно на социалното дъно. Където, уви, днес се намираме ние.
В разградения български двор нахлу и друга армия лешояди. Едните, от югоизток, преследват стратегическите цели на Анкара и извършват многопосочно икономическо проникване у нас, за да ни заробят отново. Други, усетили подкупността на политиците ни, на висши чиновници и магистрати, безнаказано превърнаха нашите работници в съвременни роби. В собственото им отечество!
Особено усърдни в тази посока са разни съмнителни турски, гръцки и италиански фирми. Неотдавна се разбра, че Интерпол издирва турски "инвеститори" в Лудогорието - фирмата "Интернешънъл текстил". Тя се разпореждала в с.Венец и Антоново. След като затънала в кредитни задължения, в неплатени данъци и социални осигуровки за 86 хил.лева, прибрала трудовите книжки на работниците, разпродала машините, а собствениците й преминали в нелегалност.
Друга (шивашка) фирма от югоизточната ни съседка закупила помещенията на блаженопочиващия завод за резистори в Айтос. Но "забравила" да издължи заплатите и осигуровките на 150 жени. След като се уверили в безхаберието на българските институции, те се обърнали за помощ към... турския генерален консул в Бургас. От там пък им отговорили, че не могат да се намесят, защото случаят се отнася до нашето трудово законодателство.Наскоро избухна и скандалът с турската фирма "Галстекстил" в Момчилград. Управителят Ферхад Зенгин принуждавал 120 жени, включително и бременни, да работят извънредно, понякога и с невръстните си деца. Седем акта за нарушения има в сметката на предприятието, което явно не впечатлява собствениците му... Други феодали от фирмата "Сара" в Момчилград пък уволнявали работниците, които имали куража да поискат заплати и отпуски. Правителството се пораздвижи, едва когато две наши работнички на италианската обувна фирма "Еврошуз" в Дупница починаха от инфаркт - по-точно: от преумора. Тогава властите прогледнаха, за да установят, че във фирмата са извършени серия от груби нарушения на трудовото законодателство - 36 предписания за безопасен труд не са изпълнени.
Трагичната сага приключи със заплахите на социалното министерство да затвори предприятието и обещанията на собственика Клаудио Мароки, че щял "да се поправи". Последва и една недостойна съвместна пресконференция на министър Емилия Масларова със скандалния италианец. На която тя откри колелото, заявявайки, че нашите работници трябва да се третират като европейските. А социалните служители, странно защо, побързаха да скрият Мароки от неудобните въпроси на журналистите, които той удостои с полупрезрителен поглед... Вместо да бъде арестуван и изправен пред прокурора. Но бил чужд гражданин! А чии граждани са починалите жени-робини?
Проблемът обаче не е толкова в чуждите хищници, дошли да доограбят страната - те са само следствие. Проблемът е в хищническата безродна политика на българските държавници.

У нас · Дадоха 30 корумпирани магистрати на Филчев
· Ще образоват 2500 цигани

По света · Терористите от АОК първи до ковчега на Ругова

Коментари · Чужди и наши хищници превърнаха работниците в роби

Икономика · Държавата ще плаща таксите за детски ясли и градини