"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 1142 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 11/07/2009
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Банки отново вдигнаха лихвите по кредитите

Банките продължават да вдигат лихвите и таксите по потребителските кредити, показва анализ на финансовия консултант "Моите пари".
През юни поредните банки оскъпиха някои от предлаганите от тях заеми. Най-голямо е повишението в Алфа Банк. Трезорът вдигна с цели 1.96% лихвата по потребителските кредити в лева и тя вече е 16.96%.
Припомняме, че и през май банката направи най-голямо повишение на лихвите. Тогава Алфа Банк вдигна лихвата по евровите кредити с 2.25%. През юни заемите в Societe Generale ЕКСПРЕСБАНК също поскъпнаха. Финансовата институция вдигна лихвените проценти по всички свои потребителски кредити с 1%. Само заемът без поръчител "Експресо" за текущи нужди с превод на заплата по сметка на банката поевтиня с 0.5%. Райфайзенбанк пък увеличи месечната такса за обслужване на кредита от 1 лв. на 1.50 лв.
Банка Пиреос България затегна условията по взимане на заем, като завиши изискването за остатъчен доход на член от семейството след изплащане на погасителната вноска, като размерът се повиши от 300 лв. на 400 лв.
Банкери обясниха, че една от основните причини за вдигането на лихвите е рисковата среда у нас. Изпълнителният директор на Уникредит Булбанк Левон Хампарцумян преди дни заяви, че в близките 10 години не очаква лихвите да се върнат на ниските нива от преди кризата.

У нас · Станишев на крака в Анкара да подписва за тръбата "Набуко"
· Българите от чужбина скочиха срещу заместник на Масларова
· Половината българи смятат управлението на тройната коалиция за провал
· Станишев бяга от оставка, разчита да оцелее с вот на доверие

По света · Български работници държани като крепостни в Англия
· Имигранти предизвикват масови безредици във Франция

Коментари · Кабинетът приключва мандата си с поредните срамни сделки

Икономика · Банки отново вдигнаха лихвите по кредитите