"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 1142 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 11/07/2009
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Кабинетът приключва мандата си с поредните срамни сделки


Докато управляващият триумвират си прехвърля вината за провала, от Брюксел ни лепнаха нова плесница

Димитър В. Аврамов

 Tройната коалиция и нейното компрометирано по всички линии правителство си отиват от властта сред шумни скандали, безпринципни назначения и сделки, извършени в 12 без пет. И съпроводени с прехвърляне на вината и нескрита враждебност между досегашните ортаци в разграбването и разпродаването на държавата. В последните дни кабинетът е заприличал  на нещо като забулена в тайнство и мистика секта, която отхвърлена от обществото, прибягва да отчаяни ходове, за да спаси неспасяемото. От шуробаджанашкото уреждане на "наши" хора със сладки дипломатически постове, до не по-малко скандалните заменки на голи чукари и запокитени дълбоко в дъбравите терени с апетитни терени край морето. Само за два дни правителството в стахановски стил и скрито от очите на любопитната публика  взе решения по 72 различни въпроси и внесени в кабинета предложения, заобикаляйки елементарните законови процедури.
Арогантното незачитане на правилата в последния момент е заключителен акорд на един четиригодишен мандат, натикал страната в труднопроходимо икономическо, социално и духовно тресавище. А докато Сергей Станишев в някакъв нездрав унес, далеч от реалностите не спира да хвали безумното си управление, разцеплението и взаимната вражда между клановете в собствената му партия стават все по-отчетливи. Валят призиви за оставки на цялото ръководство, сред структурите се разпространява и т. нар. "кърваво писмо" с искане за извънреден конгрес, който да вземе главите на провалилите се лидери, продължили десетгодишната политика на "нищонеправене, на конформизъм и участие във властта на всяка цена".
Някои придворни анализатори побързаха да обяснят изборния провал на столетницата с неадекватната пропагандна кампания, вместо да видят очевидното: че срамният резултат от вота е логично следствие от некадърното управление на БСП и на нейните не по-малко несъстоятелни и също така корумпирани партньори. Други, в ръководството й, най-сетне прозряха, че братската любов с антибългарската сепаратистка партия ДПС и брокерската организация НДСВ ще отврати дори нейните най-верни привърженици, защото управлението на тройната коалиция всъщност се превърна в заговор срещу България.

 Сега довчерашните ортаци си разменят публични обвинения и удари под кръста, доказвайки известното на всички: че неморалният им брак е по сметка, която, разбира се, ще плаща многострадалния народ.
A докато той дъвче оскъдния си залък и наблюдава слисано целия този отблъскващ политико-мафиотски спектакъл, от Брюксел лепнаха поредната плесница на Станишев и компания. Европейската служба за борба с финансовите измами (ОЛАФ) публикува годишния си доклад, в който на  страната ни е отредено "шампионското" първо място по злоупотреби с парите от еврофондовете - особено много са те в селското стопанство. Ето редове от документа: "В България са разкрити  разнообразни случаи на измами и злоупотреби по САПАРД, където стари машини са представяни за нови, раздувани са оферти и са подправяни фактури, представяни са фалшиви документи в подкрепа на проекти за европейско финансиране, като щетите от всичко това са за 80 милиона евро"... Междувременно генералният секретар на ОЛАФ - Франц Брюнер, даде пресконференция в Брюксел, на която името на нашата страна бе споменавано многократно в обиден контекст, упрекнат бе и българският съд, че не е довел до край нито едно знаково дело за източването на европарите. Няма и присъди за основните играчи в далаверите и за техните политически покровители. Същите обвинения ще залегнат и в очаквания наскоро доклад на Европейската комисия за България (по правосъдието и вътрешния ред ), в който отново ще доминира темата за ширещата се у нас корупция и че  трябва да ни бъде наложен продължителен мониторинг. В Брюксел и някои водещи западни медии все така говорят, че може да се стигне и до друга санкция - предпазна клауза, която ще направи всички решения на нашите съдилища за невалидни в ЕС.  Представители на холандското и датското правителство отиват още по-далеч и дори предлагат страната ни да бъде изключена от общността, заради драстично разминаване с нейните основни принципи и правила и липсата на политическа воля в София да промени нещата. Случаят е безпрецедентен в историята на съюза и някои трябва да носят отговорността не само за блокираните от Брюксел над милиард евро за нашата анемична икономика, но и за скандалното дискредитиране на България като най-корумпираната държава в ЕС.

 Tези "някои" са същите, които тиражират басните за успешен четиригодишен мандат, или си прехвърлят вината за тоталния провал, разчитайки да размият истината за него и за тежката корупция по всички етажи на властта.
Сега все повече се говори, че новото правителство било решено да изнесе на светло не само далаверите около еврофондовете, но и престъпните сделки, ощетили страната ни  със стотици милиони. Дори било готово да поиска от прокуратурата да арестува височайши персони от тройната коалиция, между които и Доган. Дали ще го направи е въпрос не само на политическа воля, а и на национална отговорност, която не бива да се подменя с конюктурни сметки или внушения отвън. И защото дълго лъганият народ иска най-сетне възмездие за тези, които години наред го грабеха, докато накрая го захвърлят в социалната бездна.

У нас · Станишев на крака в Анкара да подписва за тръбата "Набуко"
· Българите от чужбина скочиха срещу заместник на Масларова
· Половината българи смятат управлението на тройната коалиция за провал
· Станишев бяга от оставка, разчита да оцелее с вот на доверие

По света · Български работници държани като крепостни в Англия
· Имигранти предизвикват масови безредици във Франция

Коментари · Кабинетът приключва мандата си с поредните срамни сделки

Икономика · Банки отново вдигнаха лихвите по кредитите