"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 1142 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 11/07/2009
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Станишев бяга от оставка, разчита да оцелее с вот на доверие


Лидерът поиска одобрението на своите съпартийци, за да изпревари свалянето си на конгреса

На инфарктно петчасово заседание Изпълнителното бюро на БСП реши през септември да бъде проведен извънреден конгрес, на който както "Атака" вече писа, ще бъде поискана оставката на Сергей Станишев и цялото Изпълнително бюро за изборния провал. Премиерът и неговият екип обаче готвят контраудар, като изпреварващо ще поискат вот на доверие на Национален съвет на 18 юли и така ще обезсмислят искането на оставка на конгреса. Лидерът партията Сергей Станишев предпочете да не се появява пред представителите на медиите и остави огласяването на решенията на говорителя на партията Корнелия Нинова, шефа на изборния щаб Евгений Узунов и бившия шеф на парламентарната група Ангел Найденов. Румен Петков, който яростно критикува Станишев в изборната нощ, не присъства на заседанието. Вчера той уведомил, че заминава в чужбина и не иска поведението му да бъде интерпретирано като форма на несъгласие с решенията на ръководството, обясниха от БСП. В същото време медиите цитират изявления на Петков, че родителите му са болни и е в Плевен при тях.
На срещата вчера социалистите са признали огромната загуба, най-тежка от 90-те години насам и са хвърлили вината върху слабата работа с избирателите. Постигнатите 747 000 гласа подкрепа - пределът на твърдия електорат - според ръководството на БСП е загуба, коментира Евгени Узунов. Скандалният майстор на черен предизборен пиар Азер Меликов може да отнесе брадвата, която размахваше над опозицията, но като оставка или уволнение. Наказанието щяло да бъде не само заради лошия резултат на БСП и провалената кампания, а и заради "плевенския" гаф, коментират източници от "Позитано". Докато фабрикувал стряскащи клипове с Бойко и Костов, за да громи противниците на Станишев, Меликов допуснал подчиненият му генерал Илия Илиев да влезне в кандидатдепутатските листи на РЗС и да обяви битка с корумпирания кабинет на Станишев. С добрата служба, бившият главен секретар на МВР бил уреден от БСП. Това вбесило прeмиерските съветници и лидери от столетницата." Направо е скандално. Как стана така, че човек с държавна служба във фирма на правителството и дебела заплата да хапе ръката, от която яде хляб?", питат сърдити стратези от "Позитано". Лично премиерът искал наскоро обяснения от Меликов.
Преди вчерашното заседание Янаки Стоилов и Добромир Гущеров разкритикуваха политиката на партията и поискаха оставки. Според тях причината била загубата на търпение към поведението на лидера на ДПС Ахмед Доган. "Трябва нов лидер на БСП", заяви и проф. Георги Близнашки, бивш депутат от БСП от област Смолян.

У нас · Станишев на крака в Анкара да подписва за тръбата "Набуко"
· Българите от чужбина скочиха срещу заместник на Масларова
· Половината българи смятат управлението на тройната коалиция за провал
· Станишев бяга от оставка, разчита да оцелее с вот на доверие

По света · Български работници държани като крепостни в Англия
· Имигранти предизвикват масови безредици във Франция

Коментари · Кабинетът приключва мандата си с поредните срамни сделки

Икономика · Банки отново вдигнаха лихвите по кредитите